Garnki doskonałe

  • Kategoria DomAGD
  • 2020-11-30
Doskonałe garnki.
Garnki to najbardziej niezbędne przedmioty w każdej kuchni. Nie musi ich być wiele, wystarczą tak naprawdę trzy i patelnia, by zapewnić rodzinie codziennie gorący posiłek.

Każdy z nich powinien mieć różną wielkość i pojemność, dostosowaną do ilości i gęstości zawartości. Przygotowując się do zakupu garnków warto pamiętać, że to nie w ilości tkwi różnica, ale w jakości materiału z jakiego zostały wykonane. Od niego zależy tempo przygotowania posiłku, bezpieczeństwo gotowania a nawet ostateczny smak i jakość ugotowanej potrawy.

Garnki ze stali nierdzewnej

To popularny i pożądany materiał  - dlaczego? Ponieważ doskonale radzi sobie z upływem czasu. Garnki ze stali  są niezwykle odporne na wysoką temperaturę i obecność wody. Warto jednak pamiętać, że również w przypadku tego materiału jakość robi różnicę, a jest ona symbolizowana liczbami. Symbol 18/10 informuje nas, że garnek został wykonany ze stali zawierającej 18% chromu oraz 10% niklu. Mamy tu więc do czynienia z materiałem o wysokiej jakości. Następnym w kolejności jest symbol 18/0 - stal pozbawiona niklu o mniejszej odporności, która jednak nie musi wpłynąć na komfort użytkowania. Zadaniem chromu w stopie  jest chronienie go przed korozją, nikiel natomiast nadaje stali pożądany błysk. Duży wybór garnków ze stali nierdzewnej tutaj: https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/garnki-ze-stali-nierdzewnej-1135.html

Dystrybucja ciepła w garnku

Jedną z najważniejszych cech każdego garnka jest dystrybucja ciepła, która powinna przebiegać w sposób równomierny i równy w dnie garnka. Najlepsze nagrzewanie występuje wówczas, gdy dno składa się z kilku warstw, dzięki temu następuje szybkie podgrzanie zawartości i powolne jej stygnięcie. Im więcej jest tych warstw, tym powstałe ciepło lepiej rozprowadza się po powierzchni dna i całego naczynia, chroniąc je przed przypalaniem, czyli działaniem wysokiej temperatury w jednym punkcie naczynia. Sprawdź promocje na garnki aluminiowe na stronie: https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/garnki-aluminiowe-1134.html

Garnki żeliwne

Garnki żeliwne to wyjątkowy produkt, który powrócił do domowej kuchni. Zwykle żeliwo pokrywa się w nich powłoką aluminiową zabezpieczającą potrawę przed przywieraniem do dna. Tego rodzaju naczynia używa się do potraw, które wymagają długiego gotowania czy pieczenia. Garnki żeliwne doskonale sprawdzają się w obróbce termicznej wewnątrz piekarnika. Materiał wykorzystywany do produkcji garnków charakteryzuje się powolną absorpcją ciepła i długim jego utrzymaniem. Opór wysokiej temperaturze, jaki stawia żeliwo sprawia, że zawartość garnka gotuje się, piecze lub dusi bardzo powoli. W ten sposób potrawa ma czas, by nie tylko zmięknąć, ale pochłania również w tym okresie wszystkie aromaty dodane do niej. Na koniec powstaje danie pełne intensywnego smaku, zapachu i o idealnej konsystencji. Poszukaj odpowiedniego garnka na stronie: https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/garnki-211.html.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat