Każdy z nich powinien mieć różną wielkość i pojemność, dostosowaną do ilości i gęstości zawartości. Przygotowując się do zakupu garnków warto pamiętać, że to nie w ilości tkwi różnica, ale w jakości materiału z jakiego zostały wykonane. Od niego zależy tempo przygotowania posiłku, bezpieczeństwo gotowania a nawet ostateczny smak i jakość ugotowanej potrawy.
To popularny i pożądany materiał - dlaczego? Ponieważ doskonale radzi sobie z upływem czasu. Garnki ze stali są niezwykle odporne na wysoką temperaturę i obecność wody. Warto jednak pamiętać, że również w przypadku tego materiału jakość robi różnicę, a jest ona symbolizowana liczbami. Symbol 18/10 informuje nas, że garnek został wykonany ze stali zawierającej 18% chromu oraz 10% niklu. Mamy tu więc do czynienia z materiałem o wysokiej jakości. Następnym w kolejności jest symbol 18/0 - stal pozbawiona niklu o mniejszej odporności, która jednak nie musi wpłynąć na komfort użytkowania. Zadaniem chromu w stopie jest chronienie go przed korozją, nikiel natomiast nadaje stali pożądany błysk. Duży wybór garnków ze stali nierdzewnej tutaj: https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/garnki-ze-stali-nierdzewnej-1135.html
Jedną z najważniejszych cech każdego garnka jest dystrybucja ciepła, która powinna przebiegać w sposób równomierny i równy w dnie garnka. Najlepsze nagrzewanie występuje wówczas, gdy dno składa się z kilku warstw, dzięki temu następuje szybkie podgrzanie zawartości i powolne jej stygnięcie. Im więcej jest tych warstw, tym powstałe ciepło lepiej rozprowadza się po powierzchni dna i całego naczynia, chroniąc je przed przypalaniem, czyli działaniem wysokiej temperatury w jednym punkcie naczynia. Sprawdź promocje na garnki aluminiowe na stronie: https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/garnki-aluminiowe-1134.html
Garnki żeliwne
Garnki żeliwne to wyjątkowy produkt, który powrócił do domowej kuchni. Zwykle żeliwo pokrywa się w nich powłoką aluminiową zabezpieczającą potrawę przed przywieraniem do dna. Tego rodzaju naczynia używa się do potraw, które wymagają długiego gotowania czy pieczenia. Garnki żeliwne doskonale sprawdzają się w obróbce termicznej wewnątrz piekarnika. Materiał wykorzystywany do produkcji garnków charakteryzuje się powolną absorpcją ciepła i długim jego utrzymaniem. Opór wysokiej temperaturze, jaki stawia żeliwo sprawia, że zawartość garnka gotuje się, piecze lub dusi bardzo powoli. W ten sposób potrawa ma czas, by nie tylko zmięknąć, ale pochłania również w tym okresie wszystkie aromaty dodane do niej. Na koniec powstaje danie pełne intensywnego smaku, zapachu i o idealnej konsystencji. Poszukaj odpowiedniego garnka na stronie: https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/garnki-211.html.
Fot. Materiały zewnętrzne