1. Rodzaj szlifu
Występują różne rodzaje szlifów jubilerskich, jednak najpopularniejszym jest szlif brylantowy.
Tak oszlifowany diament (czyli brylant) jest najbardziej cenionym zarówno w jubilerstwie, jak i branży inwestycyjnej.
Charakterystyczne cechy brylantu to co najmniej 32 fasetki i tafla w górnej części (koronie) oraz 24 fasetki w dolnej części brylantu (pawilon).
2. Wielkość
Wielkość to pierwsza z 4 cech określających wartość brylantu.
Jednostką masy w nomenklaturze brylantowej jest 1 karat (1ct) równy 0,2 grama.
Kamień w szlifie brylantowym, o średnicy 2,5 mm oraz o wysokości 1,5 mm posiada masę 0,05 ct. Kamień 0,50 ct powinien posiadać średnicę 5,2 mm oraz wysokość 3,1 mm. Średnica 5,5 mm oraz wysokość 3,9 mm sugeruje nam masę brylantu równą 1.00 ct.
3. Kolor
Czysty diament jest bezbarwnym minerałem, jednak ich zdecydowana większość jest zabarwiona kolorem żółtym.
Gama barw zawiera również kolory pomarańczowe, zielone, niebieskie, różowe, a nawet czarne - to tzw. barwy fantazyjne.
Klasyfikacja kolorów rozpoczyna się na literze D, przypisana najczystszym i najrzadziej spotykanym brylantom, a kończy się na literze Z.
4. Czystość O klasie czystości, do której diament zostanie zaklasyfikowany, decyduje nie tylko obecność zanieczyszczeń wewnętrznych zwanych inkluzjami, lecz także znamion zewnętrznych (zwanych skazami) oraz ich rozmieszczenie, wielkość, ilość i wpływ na brylancję. Oceny czystości dokonuje się przy użyciu lupy o 10-krotnym powiększeniu. Najczystszy diament oznaczany jest symbolem FL . Jest to diament nieskazitelny, nieposiadający wewnętrznych ani zewnętrznych inkluzji. |
5. Szlif Szlif jest elementem niezwykle ważnym. Przy ocenie poprawności wykonania szlifu, dokładnej analizie podlegają kształt, proporcje kamienia oraz wykończenie szlifu - w tym błędy symetrii i polerowania. Tylko dzięki właściwemu oszlifowaniu diamentu promienie świetlne mogą ulec całkowitemu wewnętrznemu odbiciu i rozczepieniu, a dodatkowe odbicie promieni od zewnętrznych powierzchni kamienia nadaje mu doskonalą brylancję. |