Glazurowane szaszłyki z roślinnego kurczaka

Roślinny grill bez kompromisu! - przepis kulinarny.
Letnie popołudnia i wieczory nastrajają do spotkań przy grillu, na którym coraz częściej zamiast kiełbaski i karkówki goszczą warzywne dania. Ostatnie kilka lat pokazuje, że trend ten jest bardzo silny, również w Polsce. Okazuje się, że ograniczamy ilość spożywanego mięsa ze względów zdrowotnych oraz klimatycznych. Najwyraźniej widać to wśród młodych Polaków.

Według Atlasu Mięsa, 44% zmniejsza jego spożycie.1 Organizacja RoślinnieJemy  podaje natomiast, że niemal co 10. osoba nie je go wcale!2 Odpowiadając na potrzeby osób, które całkowicie lub częściowo eliminują je z diety, ale nie chcą rezygnować z ulubionych potraw, The Vegetarian Butcher stworzył rewolucyjne produkty określane mianem „mięsa” przyszłości. Międzynarodowa marka oferuje roślinne mięso dobrze naśladujące to zwierzęce pod względem smaku i tekstury – do złudzenia przypomina kawałki wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Co więcej, generalnie produkty The Vegetarian Butcher zawierają mniej tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych (SAFA) w porównaniu do mięsa zwierzęcego, oraz są dodatkowo wzbogacane w żelazo i witaminę B12. Z The Vegetarian Butcher przekonasz się, że ograniczenie spożycia mięsa zwierzęcego wcale nie musi być wyzwaniem! Rozsmakuj się w pysznym soczystym mięsie… roślinnym!

Glazurowane szaszłyki z roślinnego kurczaka

  • Czas przygotowania: 25 min.
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 opakowania Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 100 ml Ketchupu Hellmann’s Łagodnego
  • 2 łyżki ciemnego cukru
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego KNORR
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher posmaruj 50 ml oliwy z oliwek, oprósz pieprzem i odrobiną soli. Kawałki dość ściśle ponadziewaj na patyki szaszłyków i odstaw na bok w chłodne miejsce.
  2. Cebulę, czosnek i rozmaryn drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, a na niej podsmaż cebulę, czosnek, chili i rozmaryn. Gdy cebula się lekko zarumieni, dodaj cukier i smaż do momentu aż cukier będzie skarmelizowany. Dodaj  ocet i gotuj aż prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup. Sos gotuj jeszcze około 2 minuty.
  3. Szaszłyki grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie. W połowie pieczenia posmaruj je sosem BBQ, dobrze przykrywając nim każdy kawałek. Grilluj jeszcze przez około 2 minuty i natychmiast podawaj.

1 Najwyraźniej widać to wśród młodych Polaków. Według „Atlasu Mięsa", będącego zbiorem aktualnych danych i faktów dotyczących konsumpcji, produkcji, przetwórstwa i handlu mięsem, aż 44% osób w wieku 15-29 lat zmniejsza jego spożycie. Natomiast 8% z nich jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. W grupie osób 18-24 lata 10% w ogóle nie je mięsa. Źródło:
https://pl.boell.org/sites/default/files/2022-02/Atlas%20mi%C4%99sa.pdf
2 https://www.horecatrends.pl/trendy/119/dzis_dzien_wegetarian_producenci_zywnosci_i_fast_foody_coraz_bardziej_roslinni,10373.html

Fot. The Vegetarian Butcher
Informacja prasowa





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat