Gofry nie tylko na słodko

Breville Duraceramic VST072X - gofry wyjdą pyszne.
Gofry na drugie śniadanie, na przystawkę albo na danie główne? Wystarczy słodkie ciasto zastąpić pikantnym lub słonym, dodać warzywa, ser, mięso czy ryby oraz liść zielonej sałaty i gotowe! Pracy jest niewiele, a efekt zaskakujący. Powodzenie tych prostych i zdrowych przekąsek zależy od jakości gofrownicy. Sprawdzi się przede wszystkim taka, która ma nieprzywierającą powłokę, np. Breville Duraceramic.

To, czy gofry będą złociste i chrupiące zależy w dużej mierze od gofrownicy. Przede wszystkim musi być pokryta nieprzywierającą powłoką, taką jak np. DuraCeramic™, która jest mocniejsza i czterokrotnie bardziej odporna na zarysowania w porównaniu z tradycyjnymi powłokami nieprzywierającymi. Jest bezpieczna dla zdrowia, gdyż nie zawiera PTFE ani PFOA. Szybko i równomiernie przekazuje ciepło, dzięki czemu nie trzeba długo czekać na finalny efekt, a gofry są idealnie chrupiące na zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku.  Wysokie zawiasy pokrywy pozwalają, by ciasto nie rozlało się poza urządzenie. Przy wyborze gofrownicy warto też zwrócić uwagę na jej moc. Im wyższa, tym gofry będą lepiej wypieczone. W przypadku Breville Duraceramic VST072X wynosi ona 850 W, co daje idealny efekt, zarówno w przypadku tradycyjnych słodkich gofrów, jak i słonych, które ostatnio są coraz bardziej popularne.

Z warzywami
To najlepszy sposób, by zachęcić dzieci do jedzenia warzyw albo zaimponować znajomym zaproszonym na kolację. Zacznij od przygotowania klasycznego ciasta na gofry. Wsyp 250 g mąki do dużej miski. Zrób dołek na środku mąki i dodaj 2 żółtka, roztopione masło (50g) oraz szklankę mleka. Wszystko dobrze wymieszaj, aż do uzyskania zwartej, ale bardzo gładkiej i jednorodnej masy. Białka ubij na sztywno mikserem i dodaj je do masy. Na koniec dodaj 1 startą marchewkę i cukinię oraz cienko pokrojone w paseczki 2-3 plasterki szynki. Dopraw solą i pieprzem do smaku i delikatnie wymieszaj. Odstaw ciasto na gofry na 10 minut w temperaturze pokojowej. Włącz gofrownicę. Gdy zapali się pomarańczowa lampka, możesz nalewać ciasto, najlepiej chochlą. Następnie rozłóż pikantne gofry na talerzach i udekoruj zieloną sałatą. Możesz też posypać je parmezanem.

Ziemniaczane
Ciasto na gofry można przygotować również z ziemniaków lub batatów. Dla 4 osób potrzebujesz 600 g ziemniaków, 6 jaj, sól, pieprz. Obierz ziemniaki, ugotuj i utrzyj na puree. Dodaj 6 żółtek, dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj. Następnie ubij białka i dodaj je do reszty składników. Tak przygotowaną masą napełniaj gofrownicę. Choć ciasto jest dość gęste, to dzięki powłoce DuraCeramic™ masz pewność, że nie będzie przywierało. Gotowe gofry wykładasz na talerz wraz z najróżniejszymi dodatkami. Mogą to być grillowane warzywa, sałata, świeże pomidory lub ogórki, plastry sera, a także gotowe upieczone wcześniej burgery. W ten sposób twoi goście będą sami komponować swoje "gofroburgery".

Jak przechowywać gofry?
Jeśli od razu nie zjesz wszystkich gofrów, resztę możesz zamrozić, umieszczając je w pudełku lub plastikowej torebce, oddzielone od siebie papierem do pieczenia. Dzięki temu nie będą się sklejać. Aby je odgrzać, wystarczy na kilka minut włożyć je do tostera, ustawiając funkcję rozmrażania. Będą idealne na niedzielne śniadanie do łóżka.

Fot. Breville
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat