Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Przepis na gołąbki od marki Halina.
Bezmięsne gołąbki z grzybami i kaszą pęczak to zaskakujący pomysł na zimowy obiad lub kolację!

Klasyczna forma oraz wyjątkowy farsz ze zdrową kaszą i aromatycznymi grzybami z pewnością będzie niemałym zaskoczeniem dla wszystkich domowników.

Składniki:

  • 200g kaszy pęczak (np. marki Halina)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 garść suszonych grzybów namoczonych przez noc
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 kapusta pekińska
  • 250ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu lub wody
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Grzyby drobno posiekać.
  3. Rozgrzać masło na patelni i przesmażyć na niej cebulkę z grzybami i czosnkiem. Dodać do pęczaku i wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
  4. Liście kapusty oddzielić i sparzyć we wrzątku aż będą miękkie.
  5. Gołąbki zawijać w liście i umieścić w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Całość zalać przecierem pomidorowym i odrobiną bulionu. Wsadzić do piekarnika i dusić pod przykryciem w 180 st.C przez 45 minut

Fot. Halina
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat