Gotowanie na wyjeździe nie musi być męczące

Zdradzamy, jak jeść zdrowo i domowo na urlopie!
W tym roku rezygnujesz z wczasów all inclusive z pełnym wyżywieniem? A może masz nietolerancje pokarmowe, wybierasz się na wakacje z dziećmi o dość specyficznych upodobaniach kulinarnych lub jedziesz na camping bez stołówki? Nie musi to wcale oznaczać spędzenia większości urlopu w kuchni albo codziennego stołowania się w restauracjach. Dzięki kilku prostym sposobom wyczarujesz smaczne, zdrowe i domowe posiłki w krótkim czasie, zyskasz kontrolę nad jakością jedzenia i oszczędzisz pieniądze!

Sprawdź nasze pomysły na dania, które łatwo i szybko przygotujesz na wyjeździe.

Urlop to czas na relaks i odpoczynek, dlatego nie tracić go na niepotrzebne prace czy obowiązki. Jeść jednak trzeba, a jeśli nie będziesz mieć zapewnionego wyżywienia lub nie chcesz wydawać fortuny w restauracjach, pozostaje Ci samodzielne przygotowanie posiłków. Oczywiście możesz też przeżyć tydzień albo dwa na gotowcach, ale nie musisz aż tak poświęcać swojego zdrowia i samopoczucia w imię słodkiego nic nie robienia. Podpowiadamy co przyrządzić, aby nie spędzić całego dnia w kuchni, a przy okazji sprawić przyjemność sobie i najbliższym.

Makarony nie tylko we Włoszech
Włochy nie są Twoją tegoroczną wakacyjną destynacją? Nie szkodzi! Włoską pastę możesz przygotować w każdym miejscu, do którego się wybierzesz. Makaron z sosem i dodatkami to idealne wakacyjne danie – jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. W wersji ekspresowego obiadu na wyjeździe sprawdzi się rzymski cacio e pepe, czyli spaghetti ze świeżo zmielonym pieprzem i serem typu pecorino. Jak go przygotować? Wystarczy podprażyć pieprz na patelni, zalać go chochlą wody z gotującego makaronu, dodać szklankę sera i mieszać aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Ostatnim krokiem jest połączenie sosu z makaronem ugotowanym al dente. Możesz też postawić na szybkie bolognese – w tradycyjnej wersji ragu powinno gotować się minimum 2 godziny, ale na wakacjach możesz nieco nagiąć klasyczny przepis. Podsmaż na patelni cebulkę z czosnkiem, dodaj do nich mielone mięso, a gdy się zarumieni zalej je przecierem pomidorowym, dopraw do smaku oregano oraz bazylią i podgotuj ok. 5 minut.

– Makaron z sosem to danie, które można przygotować dość szybko bez dodatkowego sprzętu – wystarczy patelnia i garnek. Jeśli jednak mamy dostęp do multicookera, można ten czas skrócić jeszcze bardziej – w jednym naczyniu smażymy, gotujemy sos i przyrządzamy makaron – mówi Tomasz Strzelczyk, kucharz i ekspert marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery z opcją air fry oraz frytkownice beztłuszczowe. – Możemy przygotować w ten sposób pastę w kremowym sosie z kurczakiem w toskańskim stylu. Na początek kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oliwie z oliwek w multicookerze aż do zarumienienia. Gdy mięso jest gotowe, przekładamy je na talerz, a do urządzenia dodajemy masło, szklimy na nim szalotkę i dorzucamy czosnek. Następnie zalewamy składniki 1,5 szklanki śmietanki 30% i jedną szklanką wody lub bulionu. Do mieszanki płynów dodajemy suszone pomidory, kurczaka i surowy makaron – najlepiej penne, a następnie gotujemy pod ciśnieniem przez 5 minut. Po tym czasie pasta jest gotowa, ale warto dodać do niej jeszcze trochę startego parmezanu i świeżego szpinaku, który zmięknie pod wpływem temperatury. Dzięki funkcji gotowania pod ciśnieniem wszystko trwa kilka minut, a smaki doskonale się łączą – dodaje Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe – Twój największy sprzymierzeniec
Daniami, które szybko przyrządzisz na wyjeździe będą również jednogarnkowe gulasze inspirowane kuchniami świata – nie chodzi jednak o leczo czy strogonowa. W 20-30 minut przygotujesz m.in. pyszne curry z soczewicą lub potrawkę w stylu afrykańskiego tagine z warzywami. W przypadku curry rozpocznij od rozgrzania na patelni oleju i przesmażenia na nim pasty curry lub mieszanki przypraw, do której następnie dodasz cebulę, czosnek i odrobinę startego imbiru. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dołóż jednego pokrojonego w kostkę pomidora i dwie cukinie, a gdy odparują - zalej je puszką mleczka kokosowego oraz połową szklanki wody i wymieszaj. Do całości dodaj soczewicę i gotuj pod przykryciem, aż będzie miękka. Najkrótszej obróbki termicznej wymaga odmiana czerwona, która po ok. 15 minutach będzie idealna. Oryginalny tagine przygotowuje się w glinianym naczyniu o tej samej nazwie, ale na wyjeździe możesz ugotować tę potrawę w szybkowarze lub multicookerze, dzięki czemu skrócisz czas gotowania z kilku godzin do kilkunastu minut. Na początek wrzuć na rozgrzany olej czosnek – mieszaj go często, aby się nie przypalił. Kiedy będzie już złotobrązowy, dodaj cebulę, pokrojone pomidory, imbir i przyprawy tj. cynamon, paprykę, kumin sól i pieprz. Następnie dorzuć do pozostałych składników pokrojonego w półksiężyce bakłażana i gotuj, aż będzie miękki. Na koniec dodaj do całości odsączoną z zalewy ciecierzycę z puszki, sok z cytryny i pietruszkę. Dopraw do smaku i podgotuj jeszcze chwilę, żeby ciecierzyca się ogrzała. Podawaj z chlebem, ryżem lub kaszą kuskus.

Ryby – smak wakacji w górach i nad morzem
Jedną z potraw, które niezaprzeczalnie kojarzą się z wakacjami są ryby. Nieważne czy będzie to chrupiący dorsz z frytkami nad polskim morzem, grillowany pstrąg w górach czy owoce morza w śródziemnomorskim kurorcie – koniecznie musisz przynajmniej raz skosztować tych dań w trakcie urlopu. Najlepszą opcją będzie wybranie się na lokalny targ lub do pobliskiego portu i zakup prosto z kutra rybackiego świeżej ryby, którą przyrządzisz samodzielnie. Jak się do tego zabrać? W zależności od Twoich upodobań i wyposażenia ośrodka wczasowego, możesz postawić na patelnię, piekarnik lub grilla. W wersji smażonej po prostu obtocz filety w mące, soli oraz pieprzu i wrzuć na rozgrzany olej, aż nabiorą złocistego koloru. W przypadku grilla lub piekarnika możesz oczyścić rybę z łusek, ości i wnętrzności, a następnie posmarować oliwą, przyprószyć ulubionymi ziołami, nadziać plastrami cytryny, zawinąć w folię i upiec. W zależności od wielkości na ruszcie powinna spędzić ok. 5 minut z każdej strony, natomiast w piecu minimum pół godziny, w 180 stopniach.

– Jeśli wybieramy się na urlop i nie do końca wiemy jakimi sprzętami i akcesoriami kuchennymi będziemy dysponować, dobrze zaopatrzyć się w multicooker lub frytkownicę powietrzną. Możemy przyrządzić w nich większość dań w naprawdę krótkim czasie. Dodatkowo dzięki temu, że zastępują one większość niezbędnych w kuchni urządzeń nie trzeba zabierać ze sobą garnków, patelni i innych gadżetów. W air fryerze przyrządzimy filet jak z nadmorskiej smażalni przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu w 10 minut, a rybę w całości upieczemy w ok. 20 minut. Wystarczy ją przygotować tak jak do tradycyjnej obróbki termicznej, ale doznania smakowe będą o wiele lepsze. Rybę możemy podać z frytkami, ryżem lub po prostu surówką z kiszonej kapusty i z chlebem – radzi Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), uczestnik programu Masterchef Polska, obecnie kucharz, twórca kanału YouTube i autor książek kulinarnych.

Gotowanie na urlopie nie musi być męczące – pod warunkiem, że zaplanujesz swoje menu wcześniej, postawisz na szybkie w przygotowaniu dania i zaopatrzysz się w większość niezbędnych składników przed wyjazdem. Pamiętaj, że wakacje to czas wypoczynku, dlatego jeśli nie będziesz mieć ochoty na gotowanie, pozwól sobie na odrobinę przyjemności i wybierz się do lokalnej restauracji czy na gofra.

Fot. Instant Pot
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat