Gotowanie wcale nie musi być nudne!

Pomidory faszerowane bulgurem i ziołami - przepis kulinarny.
Dla wielu osób stanie godzinami w kuchni to prawdziwy koszmar, który zniechęca do gotowania nawet największych zapaleńców. A gdyby tak uczynić z tego najprzyjemniejszy moment dnia?

Wystarczą trzy kroki, by codzienny obowiązek przerodził się w prawdziwe hobby. Po pierwsze – dobry nastrój. Przed rozpoczęciem pracy w kuchni warto zadbać o dobrą atmosferę. Powiew świeżego powietrza oraz ciepłe promienie słońca przywołają wakacyjne wspomnienia. Do tego ulubiona muzyka w tle i stanowisko pracy gotowe. Świeże, sezonowe warzywa bogate w witaminy sprawią, że każde danie będzie smakować zdecydowanie lepiej.  W pogodny dzień zamiast do supermarketu można się udać na zakupy na pobliski bazar. Sprawdzone źródło pochodzenia produktów nada daniom wyrazisty smak, a miła pogawędka ze sprzedawcą wywoła uśmiech na twarzy.

Warto szukać kulinarnych inspiracji, aby każdego dnia zaskakiwać pysznymi potrawami. Lekko zmodyfikowane, tradycyjne przepisy urozmaicą codzienny jadłospis nadając im nowoczesnego charakteru. Celebrując letni klimat można na przykład faszerowane papryki zamienić na… pomidory. Gotowanie wcale nie musi być nudne!

Pomidory faszerowane bulgurem i ziołami

Składniki:

  • 6 pomidorów o małej ilości soku
  • 70 g bulguru
  • Pół cebuli
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych liści bazylii
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 60 g sera feta
  • 30 g zielonych oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ścinamy czapeczki od pomidorów od strony szypułki. Przy pomocy łyżeczki pomidory wydrążamy, lekko solimy ich wnętrze i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wylewamy z środka puszczony sok.
  2. Bulgur przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i przekładamy do miski. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy plastry i smażymy dalej przez 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do bulguru. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, pokruszony ser. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do miski z kaszą. Wlewamy 2 łyżki oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory nadziewamy bulgurem i układamy w naczyniu do zapiekania. Wierzch przykrywamy czapeczką z pomidora. Pieczemy przez około 20-30 minut. Podajmy na ciepło lub na zimno, najlepiej z dodatkiem jogurtowego sosu, np. tzatziki.

Wskazówka: Nadzienie można wzbogacić o dodatek ugotowanej lub konserwowej brązowej soczewicy.

Smacznego!

Fot. VeggieDay
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat