Jamie Olivier to postać znana chyba każdemu. Kucharz o angielskim pochodzeniu zasłużył na miano wielkiego artysty nie tylko dzięki trudnej sztuce którą opanował, ale także dzięki licznym programom kulinarnym które prowadził. Z całym przekonaniem można powiedzieć, że jest osobą niezwykłą. Choć nauki pobierał w szkole angielskiej, warsztat doskonalił we Francji - co widać w stylu jego gotowania. Mówi się bowiem, że Jamie gotuje wykwintnie, ale zdrowo. Że musi być smacznie, ale czysto. Na wielodaniowych obiadach jego goście mogą poczuć prawdziwą orkiestrę smaków - od delikatnych serów, po aromatyczne cytrusy.
W swojej najnowszej książce Jamie, co sam podkreśla w krótkiej przedmowie, odpowiada na prośby czytelników. 'Gotuj sprytnie jak Jamie' nie jest powiem kolejną książką kucharską. To przewodnik po świecie smaków, kolorów i zapachów. Częstą prośbą w stronę autora było: naucz mnie jak gotować tanio i nie marnować jedzenia. I Jamie pokazuje, że to również potrafi, i tak również można postępować w kuchni. Na kartach najnowszej książki, w prostych słowach przekazuje jakie mięsa czy ryby najlepiej kupować i jaki nakład energii warto na to wydać. A potem przedstawia co można ze świeżo nabytych produktów przygotować: poczynając od prostego dania bazowego, na skomplikowanym kulinarnym projekcie kończąc. Bo Jamie przedstawia swoje potrawy jak projekty - przy odpowiednich danych i z odpowiednim zasobem produktów można przygotować coś wspaniałego, co zachwyci całą rodzinę.
Książka została podzielona na tematyczne rozdziały, dzięki temu łatwo można odnaleźć przepisy dla produktów, które aktualnie mamy w lodówce. Każdy z rozdziałów został dodatkowo wzbogacony krótkim poradnikiem dotyczącym mądrego kupowania. Dzięki temu dowiemy się dlaczego należy znać lokalnych sprzedawców i jakie korzyści warto z owych znajomości czerpać.
Pozycję zamyka zestawienie kaloryczne wszystkich potraw oraz rozpisane składniki odżywcze, które składają się na wyjątkowe dania.
Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników gotowania - i 120 przepisów na nowe kuchenne przygody i przyjemności!
Roksana Stępień
(roksana.stepien@dlalejdis.pl)
"Gotuj sprytnie jak Jamie"; Jamie Olivier; wydawnictwo Insignis; 2014