„Gotuj Sprytnie jak Jamie” - recenzja

Recenzja książki „Gotuj Sprytnie jak Jamie”.
Jamie Olivier to niekwestionowany król kuchni. Potrafi w kilka chwil przygotować zarówno wystawne przyjęcie jak i romantyczną kolację na spotkanie we dwoje. Teraz zdradza swój klucz do sukcesu.

Jamie Olivier to postać znana chyba każdemu. Kucharz o angielskim pochodzeniu zasłużył na miano wielkiego artysty nie tylko dzięki trudnej sztuce którą opanował, ale także dzięki licznym programom kulinarnym które prowadził. Z całym przekonaniem można powiedzieć, że jest osobą niezwykłą. Choć nauki pobierał w szkole angielskiej, warsztat doskonalił we Francji - co widać w stylu jego gotowania. Mówi się bowiem, że Jamie gotuje wykwintnie, ale zdrowo. Że musi być smacznie, ale czysto. Na wielodaniowych obiadach jego goście mogą poczuć prawdziwą orkiestrę smaków - od delikatnych serów, po aromatyczne cytrusy.

W swojej najnowszej książce Jamie, co sam podkreśla w krótkiej przedmowie, odpowiada na prośby czytelników. 'Gotuj sprytnie jak Jamie' nie jest powiem kolejną książką kucharską. To przewodnik po świecie smaków, kolorów i zapachów. Częstą prośbą w stronę autora było: naucz mnie jak gotować tanio i nie marnować jedzenia. I Jamie pokazuje, że to również potrafi, i tak również można postępować w kuchni. Na kartach najnowszej książki, w prostych słowach przekazuje jakie mięsa czy ryby najlepiej kupować i jaki nakład energii warto na to wydać. A potem przedstawia co można ze świeżo nabytych produktów przygotować: poczynając od prostego dania bazowego, na skomplikowanym kulinarnym projekcie kończąc. Bo Jamie przedstawia swoje potrawy jak projekty - przy odpowiednich danych i z odpowiednim zasobem produktów można przygotować coś wspaniałego, co zachwyci całą rodzinę.

Książka została podzielona na tematyczne rozdziały, dzięki temu łatwo można odnaleźć przepisy dla produktów, które aktualnie mamy w lodówce. Każdy z rozdziałów został dodatkowo wzbogacony krótkim poradnikiem dotyczącym mądrego kupowania. Dzięki temu dowiemy się dlaczego należy znać lokalnych sprzedawców i jakie korzyści warto z owych znajomości czerpać.

Pozycję zamyka zestawienie kaloryczne wszystkich potraw oraz rozpisane składniki odżywcze, które składają się na wyjątkowe dania.

Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników gotowania - i 120 przepisów na nowe kuchenne przygody i przyjemności!

Roksana Stępień
(roksana.stepien@dlalejdis.pl)

"Gotuj sprytnie jak Jamie"; Jamie Olivier; wydawnictwo Insignis; 2014




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat