Gotuj w chłodne wieczory!

Jesienna kasza pęczak z dynią - przepis kulinarny.
Jesienno-zimowa aura mało kogo zachęca do wychodzenia z domu. Wolimy spędzać czas pod kocem, pijąc gorącą herbatę i oglądając ulubione seriale. Jak przetrwać do wiosny?

Najlepiej w dobrej kondycji i w pełnym zdrowiu! Jak to zrobić? Zdecydowanie dbając o zbilansowaną i pełnowartościową dietę. To co jemy jest niezwykle ważne. Z wysokiej jakości pożywienia czerpiemy bowiem siłę, witalność i dobre samopoczucie. Lokalne, sezonowe warzywa dostarczają nam niezliczonej ilości cennych witamin i minerałów, a te z kolei pomagają przetrwać nieprzyjemne mrozy w dobrym zdrowiu.

Smażenie jak marzenie!
Dla osób kochających chrupiące i złociste dania, Smile stworzył pomoc kuchenną w postaci wysokiej jakości patelni grillowej MPG-28/7/01. Wykonana zgodnie ze szwajcarską technologią ILAG Ultimate, posiada trzy warstwy (Top Coat, Primer oraz Base Coat), które odznaczają się wysoką nieprzywieralnością, odpornością na ścieranie i zarysowania oraz ogólne zużycie. Patelnia doskonale przewodzi ciepło, a grube, równomiernie nagrzewające się dno ułatwia smażenie. Łatwo czyszcząca się powłoka to dodatkowy bonus, a karbowany spód o wyraźnie wypukłych żeberkach umożliwia smażenie potraw bez dodawania zbędnej ilości tłuszczu. Urządzenie nadaje się do wszystkich rodzajów kuchni, w tym indukcyjnych.

  • Patelnia grillowa MPG-28/7/01 cena detaliczna: 99,70 pln

Na patelni można grillować między innymi bakłażany, które stanowią świetną bazę do pysznego dania z kaszą bulgur, dynią i serem feta!

Jesienna kasza pęczak z dynią

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 2 garści jarmużu
  • 300 g pieczonej dyni
  • uprażone pestki dyni
  • 40 g sera feta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Bulgur wrzucamy do garnka Smile o grubym dnie, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1,5 szklanki wrzątku. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc kuchenki do minimum i gotujemy aż woda się wchłonie, czyli około 15 minut. Kuchenkę wyłączamy i czekamy, aż kasza dojdzie.
  2. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy na patelni na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojony jarmuż i smażymy, aż listki zmiękną.
  3. W międzyczasie bakłażana kroimy w cienkie plastry, smarujemy je delikatnie olejem, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej marki Smile z obydwu stron. Gdy bakłażan będzie już prawie gotowy układamy obok niego upieczona dynię i grillujemy przez chwilę z każdej strony.
  4. Dynię kroimy  w grubą kostkę. Kaszę mieszamy z dynią, cebulą i jarmużem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na talerzu układamy plastry bakłażana na nich wymieszaną z warzywami kaszę, pokruszoną fetę i uprażone pestki dyni. Smacznego!

Marka Smile oferuje produkty do codziennych prac domowych, które wykorzystują proste, ale skuteczne rozwiązania. Takie samo może być gotowanie, które bez wątpienia uprzyjemnią jakościowy szybkowar, nierdzewne garnki czy porządna patelnia grillowa. Zdrowe i rozgrzewające dania skutecznie podniosą naszą odporność, a łatwość gotowania sprawi, że jesienna rutyna nie pochłonie nas bez reszty. Kup niezbędne składniki, just Smile i gotuj!

Fot MPM
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat