Granola kokosowo-żurawinowa

Przepis na granolę kokosowo-żurawinową.
Przepis na kokosowo-żurawinowy przysmak od Kupca.

Firma Kupiec proponuje przepis na przysmak, który doda Ci energii o każdej porze dnia: granolę kokosowo-żurawinową! Ten popularny w ostatnim czasie smakołyk serwuje się najczęściej z mlekiem lub jogurtem naturalnym, a także wykorzystuje jako składnik ciast, deserów czy domowych batoników. Przygotowaną granolę możesz podać od razu, według upodobań, lub przechować na później -  wystudzoną porcję wystarczy przełożyć do słoika lub szczelnego pojemnika. Zdrowe nie znaczy nudne! Smacznego!

Granola kokosowo-żurawinowa
Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych Kupiec
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 10  suszonych moreli
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • Crunchy naturalne Kupiec do posypania przed podaniem
  • Maliny, borówki, mięta do dekoracji.


Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypać na blachę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8 minut.
Miód, olej kokosowy i syrop klonowy, zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia dodać aromat waniliowy. Syropem polać mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie wymieszać. Ponownie ułożyć na blasze i wstawić na kolejne 8 minut do piekarnika.
Granolę wystudzić i przesypać do szczelnego pojemnika. Przed podaniem wierzch deseru posypać crunchy i przyozdobić malinami, borówkami i listkiem mięty.

Fot. Kupiec
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat