Firma Kupiec proponuje przepis na przysmak, który doda Ci energii o każdej porze dnia: granolę kokosowo-żurawinową! Ten popularny w ostatnim czasie smakołyk serwuje się najczęściej z mlekiem lub jogurtem naturalnym, a także wykorzystuje jako składnik ciast, deserów czy domowych batoników. Przygotowaną granolę możesz podać od razu, według upodobań, lub przechować na później - wystudzoną porcję wystarczy przełożyć do słoika lub szczelnego pojemnika. Zdrowe nie znaczy nudne! Smacznego!
Granola kokosowo-żurawinowa
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypać na blachę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8 minut.
Miód, olej kokosowy i syrop klonowy, zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia dodać aromat waniliowy. Syropem polać mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie wymieszać. Ponownie ułożyć na blasze i wstawić na kolejne 8 minut do piekarnika.
Granolę wystudzić i przesypać do szczelnego pojemnika. Przed podaniem wierzch deseru posypać crunchy i przyozdobić malinami, borówkami i listkiem mięty.
Fot. Kupiec
IP