Grasica cielęca w orzechowej emulsji na kaszotto

Przepis na grasicę cielęcą w orzechowej emulsji na kaszotto jęczmiennym z roszponką.
Przepis na pyszną grasicę cielęcą w orzechowej emulsji na kaszotto jęczmiennym z roszponką.

Składniki na 4 porcje:

  • Grasica cielęca 400 g
  • Maślanka 1 l
  • Orzech laskowy 0,5 kg obrany
  • Kasza jęczmienna gruboziarnista 300 g
  • Śmietanka 36% 300 g
  • Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony 200 g
  • Roszponka Fit&Easy 1 opak.
  • Cytryna 2szt.
  • Olej z orzecha laskowego 50 ml
  • Marchewka 100 g
  • Cukinia 100 g
  • Pasternak po 100 g
  • Wywar z kurczaka 800 g
  • Xantana.


WYKONANIE:
Maślankę przelać do garnka i zredukować o 80%. Grasicę płukać obficie przez 30 min. pod bieżącą zimną wodą. Następnie porozrywać na mniejsze kawałki i oczyścić z błon. Orzech laskowy upiec w 160 st. C. przez 10 minut, a następnie zmiksować dodając kolejno: twarożek Mój Ulubiony, zredukowaną maślankę, xantanę. Grasicę usmażyć na mocno rozgrzanej patelni po czym zalać emulsją orzechową. Warzywa pokroić w drobną kostkę, podsmażyć po czym dodać kaszę i podlać białym winem ze świeżym tymiankiem i wywarem z kurczaka. Poobrywać małe listki roszponki i dodać do kaszotto. Zaciągnąć śmietanką. Na gotowym kaszotto wyłożyć grasicę, a na to kwaśną sałatkę z dużych liści roszponki w vinegrette: olej z orzecha laskowego, sok z cytryny, sól maldon.

Fot. Fit&Easy
Infomacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat