Składniki na 4 porcje:
WYKONANIE:
Maślankę przelać do garnka i zredukować o 80%. Grasicę płukać obficie przez 30 min. pod bieżącą zimną wodą. Następnie porozrywać na mniejsze kawałki i oczyścić z błon. Orzech laskowy upiec w 160 st. C. przez 10 minut, a następnie zmiksować dodając kolejno: twarożek Mój Ulubiony, zredukowaną maślankę, xantanę. Grasicę usmażyć na mocno rozgrzanej patelni po czym zalać emulsją orzechową. Warzywa pokroić w drobną kostkę, podsmażyć po czym dodać kaszę i podlać białym winem ze świeżym tymiankiem i wywarem z kurczaka. Poobrywać małe listki roszponki i dodać do kaszotto. Zaciągnąć śmietanką. Na gotowym kaszotto wyłożyć grasicę, a na to kwaśną sałatkę z dużych liści roszponki w vinegrette: olej z orzecha laskowego, sok z cytryny, sól maldon.
Fot. Fit&Easy
Infomacja prasowa