Urzekający zapach choinki, niezapomniane smaki przygotowanych z miłością potraw, starannie zapakowane prezenty, a także wspólne świętowanie z najbliższymi przy stole… Przed nami najwspanialszy, a już na pewno najsmaczniejszy czas w roku – święta Bożego Narodzenia!
Gravlax świąteczny z sosem jogurtowo – koperkowym
Składniki:
Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nią łososia (od strony bez skóry). Łososia umieścić w naczyniu skórą do dołu i przykryć folią spożywczą. Na rybie położyć ciężkie naczynie i dodatkowo je obciążyć. Wstawić do lodówki na 2 dni, w międzyczasie łososia przewrócić na drugą stronę, usuwając zebrany w naczyniu sok. Po dwóch dniach zdjąć obciążenie, wyjąć rybę z naczynia, zawinąć w świeżą folię i włożyć do lodówki na jeszcze 1 dzień. Ułożyć filet na desce do krojenia skórką do dołu. Delikatnie usunąć nadmiar marynaty, pokroić na jak najcieńsze plasterki (bez skóry) lub w formie tatara. Podawać ze świeżym pieczywem i ćwiartką cytryny do skropienia.
Smacznego!
Fot. Norwegian Seafood Council
Informacja prasowa