Gravlax świąteczny z sosem jogurtowo – koperkowym

Bożonarodzeniowy stół – Święta inaczej
To niewątpliwie jeden z najbardziej magicznych momentów w roku, które spędzamy w gronie naszych najbliższych, czas odpoczynku i radości.

Urzekający zapach choinki, niezapomniane smaki przygotowanych z miłością potraw, starannie zapakowane prezenty, a także wspólne świętowanie z najbliższymi przy stole… Przed nami najwspanialszy, a już na pewno najsmaczniejszy czas w roku – święta Bożego Narodzenia!

Gravlax świąteczny z sosem jogurtowo – koperkowym

Składniki:

  • 1 kg filetu z łososia norweskiego ze skórą
  • 1 i 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 i 1/2 łyżki startej skórki z grejpfruta
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżki białego cukru
  • 1/2 łyżki zmielonego zielonego pieprzu
  • 1/2 łyżki zmielonego jałowca

Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nią łososia (od strony bez skóry). Łososia umieścić w naczyniu skórą do dołu i przykryć folią spożywczą. Na rybie położyć ciężkie naczynie i dodatkowo je obciążyć. Wstawić do lodówki na 2 dni, w międzyczasie łososia przewrócić na drugą stronę, usuwając zebrany w naczyniu sok. Po dwóch dniach zdjąć obciążenie, wyjąć rybę z naczynia, zawinąć w świeżą folię i włożyć do lodówki na jeszcze 1 dzień. Ułożyć filet na desce do krojenia skórką do dołu. Delikatnie usunąć nadmiar marynaty, pokroić na jak najcieńsze plasterki (bez skóry) lub w formie tatara. Podawać ze świeżym pieczywem i ćwiartką cytryny do skropienia.

Smacznego!

Fot. Norwegian Seafood Council
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat