Etap pierwszy – zakupy
Zależy nam na tym, by grillowanie stanowiło przyjemny odpoczynek od pracy i innych codziennych spraw. Jego organizacja z pewnością nie powinna nikomu spędzać snu z powiek. Nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem i grillowaniem, możesz przygotować fantastyczne przyjęcie.
Zacznij od spraw technicznych. Nie musisz od razu inwestować w ogromny, profesjonalny grill. Przyda ci się za to kilka mniejszych akcesoriów, które znacznie ułatwią grillowanie. Szczypce umożliwią chwytanie grillowanych specjałów, odwracanie ich na drugą stronę i wygodne nakładanie na talerze. Poczuj się jak artysta i zaopatrz się w specjalny pędzelek do nakładania na produkty odpowiedniej ilości tłuszczu. Jest on niezbędny, by jedzenie nie przywierało do tacek. Nie powinno być go zbyt dużo, by nie skapywał do rozżarzonych węgli. Przy okazji poruszyliśmy temat tacek aluminiowych – absolutnie obowiązkowe! Jedzenia nie powinno kłaść się bezpośrednio na ruszcie.
W czasie zakupów spożywczych postaw na różnorodność. Wieprzowina to nie tylko kiełbasa i karkówka. Tym razem wybierz znakomitą polędwiczkę. Wołowina często onieśmiela początkujących kucharzy, ale jej przyrządzenie wcale nie należy do najtrudniejszych. Gdy poczujesz się już nieco pewniej, wypróbuj jagnięcinę. Miłośnicy lżejszych posiłków z pewnością ucieszą się na widok ryb oraz drobiu. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy przepis na skrzydełka z grilla na ostro. Prosto, smacznie i przyjemnie.
Skrzydełka z grilla na ostro
Składniki:
Sposób przygotowania:
Fot. Knorr
Informacja prasowa