Grillować każdy może

Skrzydełka z grilla na ostro - przepis.
Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Wystarczy ciepły i słoneczny weekend, by poczuć dochodzące z różnych stron aromaty grillowanych specjałów. Co tu dużo mówić, Polacy pokochali grillowanie!

Etap pierwszy – zakupy
Zależy nam na tym, by grillowanie stanowiło przyjemny odpoczynek od pracy i innych codziennych spraw. Jego organizacja z pewnością nie powinna nikomu spędzać snu z powiek. Nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem i grillowaniem, możesz przygotować fantastyczne przyjęcie.

Zacznij od spraw technicznych. Nie musisz od razu inwestować w ogromny, profesjonalny grill. Przyda ci się za to kilka mniejszych akcesoriów, które znacznie ułatwią grillowanie. Szczypce umożliwią chwytanie grillowanych specjałów, odwracanie ich na drugą stronę i wygodne nakładanie na talerze. Poczuj się jak artysta i zaopatrz się w specjalny pędzelek do nakładania na produkty odpowiedniej ilości tłuszczu. Jest on niezbędny, by jedzenie nie przywierało do tacek. Nie powinno być go zbyt dużo, by nie skapywał do rozżarzonych węgli. Przy okazji poruszyliśmy temat tacek aluminiowych – absolutnie obowiązkowe! Jedzenia nie powinno kłaść się bezpośrednio na ruszcie.

W czasie zakupów spożywczych postaw na różnorodność. Wieprzowina to nie tylko kiełbasa i karkówka. Tym razem wybierz znakomitą polędwiczkę. Wołowina często onieśmiela początkujących kucharzy, ale jej przyrządzenie wcale nie należy do najtrudniejszych. Gdy poczujesz się już nieco pewniej, wypróbuj jagnięcinę. Miłośnicy lżejszych posiłków z pewnością ucieszą się na widok ryb oraz drobiu. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy przepis na skrzydełka z grilla na ostro. Prosto, smacznie i przyjemnie.

Skrzydełka z grilla na ostro

  • Czas przygotowania: 50 minut
  • Ilość osób: 6

Składniki:

  • 25 skrzydełek
  • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
  • 1 świeży ananas
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odetnij tzw. lotki, czyli końcówki skrzydełek, które możesz wykorzystać do zrobienia rosołu.
  2. 5 łyżek oliwy z oliwek połącz z Przyprawą do kurczaka z grilla Knorr. Przygotowaną marynatą polej mięso i starannie wszystko ze sobą wymieszaj.
  3. Zamarynowane skrzydełka połóż na gorącym grillu i smaż przez około 25 minut, obracając je co jakiś czas.
  4. Na koniec przygotuj salsę. Połącz obranego i pokrojonego w półcentymetrową kostkę ananasa z drobno posiekaną czerwoną cebulą i chili. Całość wymieszaj w misce i wlej syrop klonowy, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki oraz drobno pokrojoną kolendrę. Salsę rozmieszaj i zostaw na 20 minut w lodówce. Sos podawaj z grillowanymi skrzydełkami.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat