Grillowane kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i cheddarem

Pomysł na smaczne danie z kurczaka - przepis kulinarny.
Kreatywne i nietuzinkowe danie z grilla? Jak najbardziej! Na letnie spotkania z przyjaciółmi polecają się pyszne grillowane kieszonki z kurczaka w towarzystwie szpinaku oraz sera cheddar. Z dodatkiem chrupiącego pieczywa oraz mixu sałat tworzą one pełnowartościowe i smaczne danie.

Grillowane kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i cheddarem

Składniki (2 porcje):

  • 2 średnie filety z kurczaka
  • około 12 plastrów boczku surowego
  • 150 g szpinaku baby
  • 4 plastry sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • olej Rapso
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • ulubione sałaty
  • cytryna
  • pieczywo

Wykonanie:

  1. Wypłukany szpinak przełóż na patelnię, dodaj szczyptę soli, zamieszaj i przykryj pokrywką.
  2. Gdy się skurczy, odstaw z ognia i wyciśnij nadmiar wody.
  3. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
  4. Filety z kurczaka natnij, nie do końca, tworząc duży płat mięsa i lekko rozbij dłonią. Mięso posól i popieprz.
  5. Na jedną z połówek rozciętego płata mięsa połóż po 1 plastrze sera cheddar, na to połóż porcję szpinaku i po drugim plastrze sera.
  6. Mięso złóż i owiń plastrami boczku, na patelnię grillową dodaj łyżkę oleju Rapso, rozsmaruj go, połóż na zimną patelnię mięso złożeniem boczku ku dołowi.
  7. Grilluj mięso pod przykryciem z obu stron na niewielkim ogniu, tak aby środek był upieczony, a boczek zarumieniony.
  8. Kieszonki podawaj z sałatą skropioną olejem Rapso i sokiem z cytryny oraz z grillowanym pieczywem.

Fot. Rapso
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat