Grillowany łosoś z balsamiczno-cebulową glazurą
(Świeże smaki z Anną Olson, od poniedziałku do piątku o 13:00 i 13:30)
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże cebule
- Prawie pełna szklanka sosu balsamicznego
- Sól i pieprz
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 porcje łososia
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj posiekane cebule. Podsmażaj do zeszklenia. Przygotuj 1/3 szklanki sosu balsamicznego. Do podsmażanej cebuli dodaj najpierw połowę odlanej porcji i podgrzewaj do wchłonięcia a potem wlej resztę. Podsmażaj do zredukowania, przypraw i pozostaw.
- Rozgrzej grilla. Resztę sosu balsamicznego zredukuj w małym garnuszku wraz z rozmarynem.
- Łososia posmaruj oliwą z oliwek i przypraw. Grilluj 20-25 minut obracając rybę. Na ostatnie 5 minut posmaruj sosem balsamicznym z rozmarynem.
- Ściągnij z grilla i podawaj z cebulką.
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa