Gruziński przysmak na Dzień Kobiet

Przepis na chinkali.
Dzień Kobiet coraz bliżej a Ty nie wiesz jak zaskoczyć swoją ukochaną? Zaproszenie do restauracji wydaje Ci się zbyt banalne i proste?

Przygotuj w domu idealny wieczór we dwoje w gruzińskim stylu. Sprawdź nasz przepis na pyszne chinkali!

Chinkali – gruzińskie pierożki
Składniki:
Ciasto

  • ½ kg mąki
  • 20 ml gorącej wody
  • sól


Farsz

  • ½ kg mięsa wołowego
  • ½ kg mięsa wieprzowego
  • ½ pęczka kolendry
  • szklanka wody
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na drobne kawałki i podsmażaj na rozgrzanej oliwie przez około 8 minut na wolnym ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i duś przez następne 5 minut. Dorzuć przyprawy, wymieszaj i zostaw do wystygnięcia. W między czasie oprósz stolnicę odrobiną mąki. Resztę przesyp do miski i wymieszaj z gorącą wodą. Zagnieć ciasto i wyłóż na stolnicę. Rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szerokiej szklanki wytnij koła z ciasta. Posiekaną kolendrę i natkę pietruszki dodaj do przestudzonego farszu, a następnie dodaj wodę. Całość wymieszaj. Koła wycięte z ciasta ponownie rozwałkuj. Na każdy okrąg połóż łyżkę farszu. Krawędzie ciasta skręć na górze aby utworzyły szczelną sakiewkę. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Pierożki wrzucaj na wrzątek i gotuj do czasu wynurzenia się z wody. Podawaj z Marani Satrapezo 10 Kvevi do podkreślenia smaku dania.

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat