Przygotuj w domu idealny wieczór we dwoje w gruzińskim stylu. Sprawdź nasz przepis na pyszne chinkali!
Chinkali – gruzińskie pierożki
Składniki:
Ciasto
Farsz
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na drobne kawałki i podsmażaj na rozgrzanej oliwie przez około 8 minut na wolnym ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i duś przez następne 5 minut. Dorzuć przyprawy, wymieszaj i zostaw do wystygnięcia. W między czasie oprósz stolnicę odrobiną mąki. Resztę przesyp do miski i wymieszaj z gorącą wodą. Zagnieć ciasto i wyłóż na stolnicę. Rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szerokiej szklanki wytnij koła z ciasta. Posiekaną kolendrę i natkę pietruszki dodaj do przestudzonego farszu, a następnie dodaj wodę. Całość wymieszaj. Koła wycięte z ciasta ponownie rozwałkuj. Na każdy okrąg połóż łyżkę farszu. Krawędzie ciasta skręć na górze aby utworzyły szczelną sakiewkę. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Pierożki wrzucaj na wrzątek i gotuj do czasu wynurzenia się z wody. Podawaj z Marani Satrapezo 10 Kvevi do podkreślenia smaku dania.
Fot. Marani
Informacja prasowa