Podpowiadamy jakie dania cieszą się największą popularnością w gruzińsko-ormiańskich restauracjach.
- Podstawą kuchni gruzińskiej są mięsa. Dania przygotowywane są głównie na bazie wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny, do których dodaje się przede wszystkim bakłażany, pomidory i paprykę, które są podstawowymi warzywami w Gruzji. W kuchni ormiańskiej ważne miejsce zajmują również kasze, z których najpopularniejsza to bulgur. – mówi Levan Dumbowski, szef kuchni restauracji gruzińsko-ormiańskiej Leo’s Marani.
Oto lista dań, które najchętniej wybierają Polacy:
- Chaczapuri – ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym. Polacy najchętniej wybierają farsz z sera gruzińskiego lub z mięsem. Chaczapuri adżarskie z serem i jajkiem znakomicie nadaje się na śniadanie lub pożywną przekąskę. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.
- Badridżani Nigwizit– czyli tzw. „gruzińskie bakłażany”. To roladki z grillowanych plastrów bakłażana, nadziewany pastą z orzechów włoskich i gruzińskich ziół. Na wierzchu są posypane pestkami granata.
- Podobnym, orzechowy farsz można również znaleźć w smażonych pieczarkach. To danie nazywa się Soko Nigwizit.
- Charczo Megruli – pożywna zupa na bazie duszonej cielęciny, doprawiona aromatycznymi ziołami i orzechami włoskimi.
- Lobio – pachnąca kolendrą, wegetariańska potrawa z czerwonej fasoli podawana w glinianym naczyniu z gruzińskim chlebem, czyli puri.
- Chaszlama ormiańska – bardzo sycące danie na bazie wolno gotowanych wołowych żeberek w winie z ziołami, papryką, pomidorami i ziemniakami.
- Chinkali – wielbiciele pierogów na pewno powinni spróbować wypełnionych mięsnym farszem gruzińskich chinkali, które kształtem przypominają sakiewkę.
- Garni Jarach –jest daniem góralskim kuchni ormiańskiej. To grillowany bakłażan przykryty duszonym mięsem oraz gorącym, bardzo aromatycznym sosem pomidorowo – paprykowym.
- Tolma – fani gołąbków powinni koniecznie spróbować ormiańskiej wersji tego smakołyku, gdzie pyszny, mięsny farsz przyprawiony aromatycznymi ziołami zawinięty jest w liście winogron.
- Dolma - bakłażan, pomidor i papryka to podstawowe warzywa w kuchni gruzińskiej. W tej potrawie każde z nich jest wydrążone i napełnione mielonym mięsem o wyraźnym, ziołowym aromacie.
- Pstrąg ormiański – najpopularniejszą i najsmaczniejszą rybą w Armenii jest pstrąg, który jest serwowany zarówno w wersji pieczonej, duszonej jak i wędzonej. Dania rybne przyprawiane są typowymi dla Ormian ziołami i podawane w towarzystwie warzyw.
Fot. Leo’s Marani
Informacja prasowa