Grzaniec z soku z żurawiny

Przepisy na rozgrzewkę - wypróbuj ten.
Rozgrzewa, poprawia nastrój, a nawet pomaga w walce z przeziębieniem. Domowy bezalkoholowy grzaniec to prawdziwy zimowy przysmak dla całej rodziny.

Grzaniec na soku z żurawiny

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 1 duża pomarańcza pokrojona w plastry
  • 100g świeżej żurawiny
  • gałązka rozmarynu
  • 2 laski cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 750 ml soku z żurawiny
  • 2 czerwone jabłka pokrojone w plastry
  • 60 ml Miód z cynamonem z Pasiek Rodziny Sadowskich

Do dużego garnka włożyć wszystkie składniki oprócz soku z żurawiny, jabłka i miodu. Całość podgrzewać na średniej mocy palniku, aż się zagotuje. Gotować przez kolejne 10 minut, doglądając bacznie. Po tym czasie przelać całość przez sitko, a do powstałego wywaru dodać sok z żurawiny. Umieścić garnek ponownie na palniku i podgrzewać całość, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zdjąć garnek z palnika i odczekać kilka minut. Teraz dodać miód i dobrze wymieszać. Dodatkowo dla wzmocnienia korzennego smaku przed podaniem można rant każdej szklanki zamoczyć w miodzie i obtoczyć cynamonem. Dodać plastry czerwonego jabłka i gotowe!

Fot. Pasieki Rodziny Sadowskich
Informacja prasowa













Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat