Grzybowe chlebki z ziołami w puszce

Przepis na grzybowe chlebki z ziołami w puszce podawane z serkiem kremowym z czosnkiem i dymką.
Czas przygotowania: 10 minut; Czas gotowania: 35 minut; Porcja na 2 chlebki w puszce

SKŁADNIKI:

  • 2 czyste i puste puszki o pojemności 400g do pieczenia
  • 30ml masła
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 zielona papryka, pokrojona, bez nasion
  • 3 duże pieczarki portobello (120 g)
  • 35g kopru włoskiego, bez łodyg, posiekanego
  • 35g pietruszki, posiekanej
  • 20ml sosu sojowego Kikkoman do przyprawienia


Podawać z:

  • Serek kremowy z dymką i kurczakiem z warzywami w bekonie
  • Chleb
  • 250ml (150g) mąki z proszkiem do pieczenia
  • 250ml (150g) brązowej mąki chlebowej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7ml soli
  • 125ml zimnego piwa lub wody sodowej


PRZYGOTOWANIE:
Podgrzać piekarnik do 180˚C i delikatnie nasmarować tłuszczem dwie puszki. Podgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę i czosnek przez 2 minuty.
Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 2-3 minuty, następnie na minutę dodać paprykę i przyprawić sosem sojowym. Zdjąć z ognia, wmieszać zioła i schłodzić.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wsyp powoli mąkę chlebową.
Dobrze wymieszaj i zrób stożek z wgłębieniem w środku. Nałóż mieszankę ziołową do wgłębienia, wlej tam piwo i wymieszaj drewnianą łyżką.
Teraz delikatnie zagniataj, aż zioła wymieszają się z suchymi składnikami i powstanie ciasto.
Podziel na dwie porcje i włóż po kawałku do przygotowanych puszek. Wstaw puszki na tackę do pieczenia i piecz przez 30-35 minut.

Rada
Wstaw tackę do pieczenia w dolnej części piekarnika aby puszki nie były zbyt blisko górnej ścianki.

Serek kremowy z dymką i czosnkiem
Wymieszaj opakowanie zwykłego serka kremowego z ½ łyżeczki cebuli w proszku, 30ml drobno posiekanych ząbków czosnku, 1 posiekaną cebulką dymką, 5ml świeżego soku z cytryny oraz szczyptą soli. Nałóż do niewielkiej miseczki i podawaj zamiast masła.

Przepis Siby Mtongany

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat