SKŁADNIKI:
Podawać z:
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzać piekarnik do 180˚C i delikatnie nasmarować tłuszczem dwie puszki. Podgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę i czosnek przez 2 minuty.
Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 2-3 minuty, następnie na minutę dodać paprykę i przyprawić sosem sojowym. Zdjąć z ognia, wmieszać zioła i schłodzić.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wsyp powoli mąkę chlebową.
Dobrze wymieszaj i zrób stożek z wgłębieniem w środku. Nałóż mieszankę ziołową do wgłębienia, wlej tam piwo i wymieszaj drewnianą łyżką.
Teraz delikatnie zagniataj, aż zioła wymieszają się z suchymi składnikami i powstanie ciasto.
Podziel na dwie porcje i włóż po kawałku do przygotowanych puszek. Wstaw puszki na tackę do pieczenia i piecz przez 30-35 minut.
Rada
Wstaw tackę do pieczenia w dolnej części piekarnika aby puszki nie były zbyt blisko górnej ścianki.
Serek kremowy z dymką i czosnkiem
Wymieszaj opakowanie zwykłego serka kremowego z ½ łyżeczki cebuli w proszku, 30ml drobno posiekanych ząbków czosnku, 1 posiekaną cebulką dymką, 5ml świeżego soku z cytryny oraz szczyptą soli. Nałóż do niewielkiej miseczki i podawaj zamiast masła.
Przepis Siby Mtongany
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa