Halloween – propozycje na szybkie i smaczne finger food

Straszne przekąski - przepis kulinarny.
Masz w planach na ostatni weekend października organizację przebieranej imprezy lub zaproszenie do znajomych wpadło Ci w ostatniej chwili? Nie chcesz przyjść do przyjaciół z pustymi rękoma? Przygotuj halloweenowy zestaw prostych finger foods na słodko i na słono. To okazja, by trochę się powygłupiać i zaserwować kreatywne przekąski, które idealnie będą pasować na tę okazję!

Orzechy w ogniu i inne przesądy
Halloween najhuczniej obchodzone jest w krajach anglojęzycznych – głównie w Stanach Zjednoczonych, ale też w Wielkiej Brytanii czy Kanadzie, choć coraz częściej także w Europie, w tym w Polsce, ostatni weekend października to czas halloweenowych przyjęć, wspólnych zabaw i przebieranek. Co ciekawe, za granicą Halloween to też przesądy i wróżby, jak np. w Irlandii, gdzie obowiązuje zasada, że po 1 listopada nie zbiera się dzikich owoców, bo mogą być zatrute. Popularną zabawą jest przeskakiwanie przez świece czy wrzucanie orzechów do ogniska. W przypadku pierwszej gry świece rozstawione są w kole na ziemi. Są one ponumerowane od 1 do 12, a te, które nie zgasną po przeskoczeniu nad okręgiem, symbolizują szczęśliwe miesiące w nadchodzącym roku. Z kolei wrzucona do ogniska łupina orzecha musi pęknąć z trzaskiem. Jeśli tak się stanie, dźwięk oznacza odwzajemnioną miłość.

Strrrasznie pyszne przekąski
Gdy myślimy o symbolach związanych z zabawami z okazji Halloween, w pierwszej kolejności przychodzą nam do głowy wydrążone dynie oraz kolorystyka utrzymana w odcieniach  pomarańczowym, czarnym i szarym.  Warto te kolory przemycić w dekoracjach stołu podczas tematycznej imprezy. Z pomocą w jej przygotowaniu przychodzi urządzenie Thermomix®. Dzięki niemu sprawnie upieczesz mleczne bułki z dżemem truskawkowym ozdobione upiorną dekoracją. Do jej wykonania użyj roztopionej czekolady, którą za pomocą patyczka do szaszłyka namalujesz grymas przypominający szyderczy uśmiech. Bułeczki znikną w oka mgnieniu, słowo!

Pająki, nietoperze, pajęczyny, potwory, gałki oczne. I takie symbole możesz zaprezentować na stole. Wcześniej opisywaliśmy słodką propozycję, ale tym razem mamy dla Ciebie wytrawne mini przekąski na cieście francuskim. Wystarczy, że ułożysz na nim boczek, paprykę i cebulę i ozdobisz pokrojonymi czarnymi oliwkami, tak, by przypominały pająka.

Psikus albo… trufla?
Halloween już na dobre zadomowiło się w Polsce, dlatego poza zabawnymi przysmakami przyszykuj odpowiednie, kontekstowe zabawy. Dzieciaki uwielbiają szukać pochowanych skarbów. Przed imprezą ukryj w domu np. musujące cukierki i żelki przypominające dżdżownice czy kły wampira, sprawisz najmłodszym na pewno dużo radości. Zabawą popularną w Stanach Zjednoczonych jest też łowienie jabłek, które pływają w misce z wodą. Przygotuj dwa takie stanowiska, a osoba, która złapie jabłko jako pierwsza – wygrywa. Halloween to naprawdę niesamowite pole do wykazania się kreatywnością. Wspólnie możecie malować potwory na nadmuchanych balonach, czy owijać się papierem toaletowym, by udawać mumię.

Podczas halloweenowego weekendu możesz spodziewać się wizyty niezapowiedzianych gości w postaci grupy przebranych dzieci, które od progu wesoło zawołają „cukierek albo psikus”. Miej wcześniej przyszykowany poczęstunek. Szybką i pożywną propozycją będą parówkowe paluchy w cieście – jako alternatywa na słono, a dla tych, co wolą słodkie – trufle nietoperze z dynią. Na listę zakupów koniecznie wpisz wtedy takie składniki jak: dynia (odmiana Hakkaido), herbatniki maślane, masło orzechowe i ciastka oreo. Brzmi smakowicie? Gwarantujemy, że smakuje jeszcze lepiej! Te i wiele innych przepisów na przekąski typu finger food na Halloween znajdziesz w nowej kolekcji przepisów na Thermomix® „Halloween II”, dostępnej na platformie Cookidoo®.

STRASZNE PRZEKĄSKI (TM6, TM5)

Składniki

  • 200 g boczku parzonego, w plastrach, pokrojonego w paski
  • 1 cebula (ok. 100 g), przekrojona na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oleju
  • 100 g serka topionego, podzielonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w ok. 5 mm kostkę
  • 2 opakowania ciasta francuskiego, schłodzonego (po 275 g)
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • 60 czarnych oliwek, bez pestek, najlepiej dużych (ok. 100 g)

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2.  Do naczynia miksującego włożyć boczek, cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/100°C/obr. 2.

3.  Dodać serek topiony, sól, paprykę i pieprz, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

4.  Dodać chorizo, wymieszać 1 min//obr. 1.

5.  Ciasto francuskie ułożyć na lekko oprószonym mąką blacie i za pomocą szklanki wyciąć 20 krążków (Ø 8-9 cm), następnie ułożyć je na przygotowanych blachach do pieczenia. Na każdym krążku rozsmarować 1 czubatą łyżkę przygotowanej wcześniej masy. Piec 20-25 min (200°C), jedna blacha po drugiej. W tym czasie przygotować oliwki.

6.  20 oliwek przekroić wzdłuż na pół, tworząc podłużne tułowie pająków. 20 oliwek w poprzek na pół, aby powstały okrągłe głowy pająków. Pozostałe 20 oliwek przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w 2-3 mm plastry, tworząc nogi pająków, odstawić. Upieczone krążki udekorować, układając na każdym kształt pająka z przygotowanych oliwek. Straszne przekąski podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Piekarnik rozgrzać do 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. Drobno pokroić boczek, cebulę i czosnek, dodać olej. Dodać serek topiony, sól, paprykę i pieprz i całość zblendować.

3. Do masy dodać chorizo pokrojone w bardzo drobną kostkę. Wymieszać.

4.  Ciasto francuskie ułożyć na lekko oprószonym mąką blacie i za pomocą szklanki wyciąć 20 krążków (Ø 8-9 cm), następnie ułożyć je na przygotowanych blachach do pieczenia. Na każdym krążku rozsmarować 1 czubatą łyżkę przygotowanej wcześniej masy. Piec 20-25 min (200°C), jedna blacha po drugiej. W tym czasie przygotować oliwki.

5.  20 oliwek przekroić wzdłuż na pół, tworząc podłużne tułowie pająków. 20 oliwek w poprzek na pół, aby powstały okrągłe głowy pająków. Pozostałe 20 oliwek przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w 2-3 mm plastry, tworząc nogi pająków, odstawić. Upieczone krążki udekorować, układając na każdym kształt pająka z przygotowanych oliwek. Straszne przekąski podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat