Wydawać by się mogło, że uczestnicy wyszli już z szoku, który spotkał ich po pierwszym – nieudanym – otwarciu Piekielnej Kuchni, i wzięli się ostro za pracę. Im dalej jednak trwała rywalizacja, tym gorzej wyglądała sytuacja kucharzy…
Filetowanie ryb i stekowy test
Po ostatniej sytuacji, kiedy szef Amaro rzucił talerzem ze źle filetowaną rybą w stronę Grzegorza Kaźmierczaka, w domu uczestników Kurt Scheller przeprowadził krótki kurs filetowania ryb. Gdy wyszedł, uczestnicy szybko i mocno usnęli po stresującym dniu.
Rano zbudziła ich niespodzianka –zostali zbudzeni przez Przemysława Saletę, który poprowadził dla nich specjalną rozgrzewkę. Po niej uczestnicy zmierzyli się z pierwszym zadaniem w Piekielnej Kuchni – przygotowaniem steków. Jedynie Arek Klimkiewicz potrafił wymienić sześć stopni wysmażenia steków. Następnie każdy z uczestników dostał rodzaj steku do przygotowania, zaś Rafałowi oraz Sylwii przypadło zadanie przygotowania i podzielenia mięsa. Oboje poradzili sobie z nim bardzo dobrze, choć Sylwia robiła to po raz pierwszy.
W trakcie gotowania wynikło parę konfliktów, głównie w drużynie Niebieskich, gdzie Arek próbował dawać kolegom nieproszone rady. Ostatecznie jednak drużyna Niebieskich wygrała 4:3. Nagrodą były miejsca na widowni „Tańca z gwiazdami” i spotkanie z uczestnikami show. Panie musiały – w ramach kary – przygotować mężczyzn do wyjścia, a także… wypić koktajl z resztek zostawionych w lodówce, przyrządzony przez opiekunów – Piotra Ślusarza i Dariusza Kuźniaka.
Goście w Piekielnej Kuchni
Tym razem na sali Piekielnej Kuchni gościły dwie ważne osoby: Maciej Nowak, znany krytyk kulinarny, oraz Karolina Szostek, dziennikarka sportowa. Serwis w tym odcinku poszedł lepiej niż ostatnio, choć i tak w ciągu 30 minut nie zostały wydane żadne przystawki. Ostatecznie pierwsza serwisu dokonała drużyna Czerwonych, przygotowując sałatkę z koziego sera, tatara z sarniny oraz bliny z łososiem.
Maciej Nowak zamówił… wszystkie zdania z karty, które szef Amaro rozdzielił między dwie drużyny; Czerwoni mieli przygotować sałatkę ze śledzia – za to zadanie odpowiedzialna była Agata Gawrońska. Niebieskim przypadło w udziale przygotowanie tatara z sarniny… przy stole krytyka! O ile sałatka ze śledzia spotkała się z zadowoleniem i pochwałą, udzieloną przez Macieja Nowaka osobiście najmłodszej uczestniczce programu, o tyle tatar, przyrządzony najpierw przez Grzegorza, a następnie przez Adama Czapskiego – dwukrotnie wrócił do kuchni.
Rozstrzygnięcie i eliminacja
W ocenie gości o wiele lepiej wypadła drużyna Czerwonych i to ona była bezpieczna podczas eliminacji. W drużynie Niebieskich za najlepszego z kucharzy został uznany Łukasz Kawaller, któremu szef Amaro przydzielił zadanie wyznaczenia do usunięcia dwóch kolegów z drużyny. Ten wyznaczył Arka – za ogólną konfliktowość i brak szacunku zarówno do kolegów z grupy, jak i do jedzenia –, a także Michała Bystronia, za niezaradność podczas gotowania. Szef Amaro wysłuchał obu uczestników i ich argumentacji, dlaczego powinni zostać w programie, a następnie… skrytykował decyzję Łukasza. Ostatecznie z programu odpadł Grzegorz, który od samego początku zaznaczał, że Piekielna Kuchnia chyba nie jest miejscem dla niego.
Zgadzacie się z decyzją szefa Amaro? Kolejny odcinek „Hell’s Kitchen Polska” już 22 kwietnia o 20:05 w Polsacie!
Paulina Dudek
(paulina.dudek@dlalejdis.pl)
Fot. Polsat