Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na wyjątkowe napary, inspirowane Wielkanocą.
Wanilia – przyprawa, której zapach jest prawdopodobnie jednym z najprzyjemniejszych dla ludzkiego nosa. Wykorzystuje się ją podczas przygotowywania ciast, polew czy lodów. Poza walorami smakowymi, wanilia ma także szereg właściwości prozdrowotnych – niweluje uczucie stresu, działa przeciwzapalnie oraz wspomaga pracę żołądka.
Herbata z syropem waniliowym domowej roboty
Składniki:
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wydobywamy ziarenka. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier oraz ziarenka wanilii. Gotujemy, aż syrop zgęstnieje często mieszając. Gdy cały cukier się rozpuści schładzamy syrop i przelewamy go do słoika lub butelki. Do zaparzacza wsypujemy łyżkę herbaty i zalewamy wodą o temperaturze 950C i parzymy przez 3-5 minut. Przelewamy do naczyń, dodajemy 1-2 łyżki syropu waniliowego.
Fot. LEVANT Foods
Informacja prasowa