Herbata z wanilią?

Herbata z syropem waniliowym domowej roboty - przepis.
Mazurki, baby, pascha – charakterystycznych wielkanocnych deserów jest wiele. Ich smaki możemy wykorzystać także w nieco odmienny sposób, wprowadzając je do herbat.

Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na wyjątkowe napary, inspirowane Wielkanocą.

Wanilia – przyprawa, której zapach jest prawdopodobnie jednym z najprzyjemniejszych dla ludzkiego nosa. Wykorzystuje się ją podczas przygotowywania ciast, polew czy lodów. Poza walorami smakowymi, wanilia ma także szereg właściwości prozdrowotnych – niweluje uczucie stresu, działa przeciwzapalnie oraz wspomaga pracę żołądka.

Herbata z syropem waniliowym domowej roboty

Składniki:

  • Laska wanilii
  • Szklanka cukru
  • Pół szklanki wody
  • Czarna herbata (np. Akbar Pure Ceylon)
  • Plasterek cytryny

Przygotowanie:
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wydobywamy ziarenka. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier oraz ziarenka wanilii. Gotujemy, aż syrop zgęstnieje często mieszając. Gdy cały cukier się rozpuści schładzamy syrop i przelewamy go do słoika lub butelki. Do zaparzacza wsypujemy łyżkę herbaty i zalewamy wodą o temperaturze 950C i parzymy przez 3-5 minut. Przelewamy do naczyń, dodajemy 1-2 łyżki syropu waniliowego.

Fot. LEVANT Foods
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat