Napar z delikatnych, młodych listków krzewu Camellia sinensis, poddanych procesom więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia to nic innego jak kubek gorącej herbaty. Taki napój jest nie tylko bardzo smaczny, ale także ma dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Dzieje się tak za sprawą ponad 300 aktywnych składników, które zawiera. Najbardziej popularnym z nich jest teina, która pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy, przyspieszając procesy myślowe, zmniejszając uczucie zmęczenie, czy wreszcie poprawiając nam nastrój. Ta niezwykła substancja wspomaga także pracę serca i płuc.
Naturalnie występujące w czarnej herbacie garbniki mają natomiast silne działanie antyoksydacyjne. To za ich sprawą picie herbaty przyczynia się do ochrony komórek przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Co za tym idzie filiżanka tego aromatycznego trunku do dobry nawyk w profilaktyce chorób sercowo - naczyniowych, nowotworowych a także cukrzycy. Oprócz tego napar herbaciany korzystnie wpływa na układ pokarmowy, łagodnie regulując pracę jelit.
W opozycji do swojej czarnej koleżanki, herbata czerwona jest niezastąpiona w intensywnym pobudzaniu układu pokarmowego. Dlatego bywa nazywana pogromcą tkanki tłuszczowej i jest wiernym sojusznikiem podczas odchudzania. Zawarte w niej ogromne ilości polifenoli i enzymów wspomagają regulowanie żółci oraz ułatwiają trawienie tłuszczów, pomogą nam także, gdy cierpimy na niestrawność. Najlepsze rezultaty osiągniemy pijąc 5-6 szklanek czerwonej herbaty dziennie, pamiętając jednocześnie o aktywności fizycznej i zdrowej diecie.
Klasyczna czarna herbata stanowi smaczny napój, którzy doskonale rozgrzewa ciało i umysł. Jeśli natomiast poszukujemy napoju, który oprócz niezwykłych walorów smakowych pomoże nam w walce ze zbędnymi kilogramami sięgnijmy po herbatę czerwoną. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pić naprzemiennie oba rodzaje napojów. Zestaw herbat w takim przypadku będzie najlepszą opcją.