Hotteok - koreańska wariacja na temat naleśników

Naleśnikowa podróż w mniej znane - przepis kulinarny.
Koreański street food – raz, proszę!

Na deser zabieramy was na koreańską ulicę, gdzie królują dość kaloryczne, ale przepyszne i chrupiące hotteok – jeden ze słynniejszych koreańskich street food’owych smakołyków. Ich historia sięga początków XIX wieku, kiedy to Chińczycy przywieźli ich recepturę do Korei właśnie. Hotteok to smażone na głębokim tłuszczu drożdżowe, nadziewane naleśniki, wypełnione tradycyjnie brązowym cukrem, cynamonem oraz zmielonymi orzechami. Jeden, z pozoru niewinnie wyglądający placuszek to prawie 300 kcal, nic dziwnego więc, że popularne są szczególnie w sezonie zimowym. Obecnie serwowane są także z warzywnym lub mięsnym nadzieniem. W naszej propozycji pozostajemy wierni tradycji i udostępniamy przepis ze słodkim miksem ziaren sezamu i orzeszków ziemnych, skąpanych w miodzie i cynamonie. Istna rozpusta!

Wszystkie przepisy na naleśniki – wyszukane i te bardziej tradycyjne – znajdziecie w jednej z najnowszych kolekcji przepisów na Cookidoo® „Placki i naleśniki. Słodkie i wytrawne. Cz. II”

Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko) (TM6, TM5)

Składniki

Ciasto

  • 360 g mąki pszennej
  • 2¼ łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 230 g wody
  • 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 25 g cukru
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie i smażenie

  • 10 g ziaren sezamu, białego
  • 40 g orzeszków ziemnych, niesolonych
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 60 g miodu, płynnego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • olej, do smażenia

Przygotowanie

Ciasto

  • Do naczynia miksującego wsypać mąkę i drożdże, dodać wodę, olej, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję. Przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Nadzienie i smażenie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać sezam, zmielić 10 s/obr. 10.
  2. Dodać orzeszki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać cukier, miód i cynamon, zmiksować 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 8 równych części i uformować w kule. Każdą kulę rozwałkować na okrągły placek (Ø ok. 10 cm), na środek nałożyć 1 łyżkę nadzienia, założyć brzegi ciasta na nadzienie i szczelnie skleić, tworząc kulkę. Czynności powtarzać dla pozostałego ciasta i nadzienia.
  5. Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać olej. Kulki delikatnie spłaszczać w dłoniach, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony, lekko dociskając łopatką, aby powstały placki (Ø ok. 8 cm). Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Hotteok (nadziewane placki na słodko) podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

Ciasto

  1. Z mąki, drożdży, wody, oleju, cukru i soli wyrobić ciasto. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję. Przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie i smażenie

  1. Sezam, zmielić.
  2. Dodać rozdrobnione orzeszki.
  3. Dodać cukier, miód i cynamon, zmiksować do uzyskania zwartej masy. Odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 8 równych części i uformować w kule. Każdą kulę rozwałkować na okrągły placek (Ø ok. 10 cm), na środek nałożyć 1 łyżkę nadzienia, założyć brzegi ciasta na nadzienie i szczelnie skleić, tworząc kulkę. Czynności powtarzać dla pozostałego ciasta i nadzienia.
  5. Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać olej. Kulki delikatnie spłaszczać w dłoniach, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony, lekko dociskając łopatką, aby powstały placki (Ø ok. 8 cm). Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Hotteok (nadziewane placki na słodko) podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat