Idealne weselne menu

Menu idealne na wesele.
Mówi się, że aby wesele było udane, liczą się dwie rzeczy, a mianowicie dobra muzyka i jeszcze lepsze jedzenie. Dlatego zaplanuj menu weselne z głową, tak, aby smakowało wszystkim weselnym gościom.

Idealne menu weselne
Jeżeli chcemy pójść w tradycję na naszym stole, to na pierwsze danie powinien pojawić się rosół z makaronem. Tradycyjne mięsa to kotlet schabowy, mielony czy de volaille, a także rolada wołowa czy pieczeń wieprzowa. Jeżeli chcemy puścić wodze fantazji, to możemy skorzystać z różnorodnych menu proponowanych przez wiele restauracji, gdzie zamiast tradycyjnej zupy zjemy krem np. z brokułu czy pieczarek z groszkiem ptysiowym. Również można urozmaicić drugie danie podając faszerowane na różny sposób piersi kurczaka lub kaczki, czy też podać mięso w oryginalnym sosie lub cieście. Na deser mogą być podawane lody lub ciasta, ale także panna cotta, puddingi czy tiramisu. Idealne przekąski to różnego rodzaju sałatki, zaczynając od jarzynowej po grecką albo deski serów, wędlin, owoców morza czy faszerowane jajka i warzywa. Ilość kolacji zależy od rodzaju menu jakie wybraliście, ważne jednak, aby była ciepła: barszcz z krokietem, flaczki czy udka pieczone.

Weselne wariacje konieczne...
Obowiązkowym punktem programu weselnego jest tort. Może być tradycyjny: każda warstwa na osobnej gałęzi stelażu lub tort angielski, w którym każda warstwa leży jedna na drugiej połączona lukrem plastycznym. Istnieją dwie pory, w których podaje się tort weselny: zaraz po obiedzie przy kawie i deserze lub zaraz po oczepinach po północy. W tym drugim przypadku zazwyczaj dodatkową ozdobą tortu są fajerwerki. Warto także pamiętać o gościach, którzy z powodów swoich przekonań lub przeciwskazań zdrowotnych nie jedzą określonych pokarmów jak mięso czy panierka do niego. Warto wiedzieć o takich rzeczach wcześniej, po to, by później przy stole nie było niepotrzebnego zamieszania.

I te mniej konieczne
Jeżeli chcesz uświetnić swój stół weselny szczególnymi atrakcjami zatroszcz się o popularny słodki stół i fontannę czekoladową. Bardziej wytrawne zakąski to stoły i koryta wiejskie czy pieczony dzik lub świniak. Oprócz tradycyjnych trunków, czyli średnio 0,5 litra wódki na osobę i 0,35 litra wina na osobę, możecie przygotować po kilka butelek innych alkoholi: whiskey, rumu, ginu czy tequilli. Możecie również zatrudnić barmana, który będzie robił egzotyczne kolorowe drinki, co urzeknie damską stronę gości.

Przy planowaniu menu weselnego musicie wziąć pod uwagę bardzo ważną rzecz: choćbyście nie wiadomo jak się starali, zawsze znajdzie się ktoś, komu coś nie będzie pasować. Nie powinniśmy się przejmować opinią starszego wujka czy dalekiego kuzyna wiedząc, że każdy ma swoje gusta, a wy ze swojej strony dopięliście wszystko na ostatni guzik.

Justyna Lutecka
(justyna.lutecka@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat