Imbir – korzeń zdrowia

Zdrowa przyprawa - imbir.
Imbir kojarzy się przede wszystkim z porą jesienno-zimową. Dodawany wówczas do kawy lub herbaty doskonale rozgrzewa. Mało osób jednak wie, że ma on niezwykłe właściwości dla naszego zdrowia.

Właściwie tak do końca nie wiadomo skąd pochodzi. Pewne jest, że jego właściwości wykorzystywane są od niemal 5000 lat.

Imbir jest byliną, która w stanie dzikim występowała w Australii i Azji. Z Azji, prawdopodobnie jako środek płatniczy, przedostał się do Afryki, a później rozprzestrzenił się na pozostałych kontynentach. Obecnie uprawiany jest powszechnie na Jamajce, w Indiach, Chinach i Malezji.

Do Polski imbir przywędrował jako przyprawa, niegdyś sprzedawany wyłącznie sproszkowany, teraz praktycznie wszędzie można kupić jego całe korzenie. Imbir zawiera spore ilości olejków eterycznych: gingerol, zingeron, cital, które wypływają na jego dość specyficzny, silny zapach i lekko gorzkawy, palący smak. W przemyśle spożywczym jest dodawany m.in. do pierników, biszkoptów, zup, deserów, kawy, piwa, miodów pitnych; stanowi też ważny składnik potraw z kuchni azjatyckiej.

To kłącze jest jedną z najstarszych leczniczych roślin na świecie. Świeży imbir zawiera witaminę C i witaminy z grupy B, sole mineralne, żelazo, potas, fosfor i wapń. Wszystkie te składniki wraz z olejkami eterycznymi wpływają na jego dobroczynne działanie na ludzki organizm, bowiem imbir m.in.:

  • przyspiesza krążenie krwi, dzięki czemu działa przeciwzakrzepowo,
  • pomaga łagodzić bóle menstruacyjne i stany zapalne w chorobie stawów,
  • podnosi odporność organizmu, jest idealny przy leczeniu przeziębień,
  • ułatwia trawienie, zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej,
  • jest jednym z najskuteczniejszych leków na chorobę lokomocyjną,
  • działa przeciwobrzękowo, odkaża i odświeża,
  • rozgrzewa,
  • obniża stężenie cholesterolu we krwi,
  • przeciwdziała migrenom,
  • poprawia ukrwienie mózgu, przez co zwiększa koncentrację i mózgową wydajność, a olejek imbirowy wspomaga walkę z cellulitem.


Nadmiaru imbiru powinny unikać kobiety w ciąży i mamy karmiące, osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy, czy cierpiące na refluks żołądkowy.

Imbir można dodawać do potraw, kawy, herbaty, połykać w formie tabletek, spożywać kandyzowany lub marynowany (dostępny w sklepach z orientalną żywnością). Sproszkowany najlepiej przechowywać w zamkniętym słoiczku i zużyć dość szybko, bo łatwo wietrzeje. Imbir świeży dłużej zachowa swoje właściwości, gdy trzymać go będziemy w lodówce owinięty w papierowe ręczniki, czy plastikową torebkę.

Imbir to dość niepozornie wyglądające kłącze, którego nie powinno zabraknąć w żadnym domu.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat