Innowacyjne, wegańskie słodycze już w Polsce!

Słodycze Super Krówka idealnym rozwiązaniem dla alergików.
Co zrobi zdesperowana mama pięciolatka, która dowiaduje się, że jej dziecko ma nietolerancję glutenu i laktozy i szkodzi mu większość słodyczy dostępnych na rynku?

Zmuszona jest przebierać wszelkie dostępne produkty na półkach sklepowych, by na koniec dowiedzieć się, że to co się na nich znajduje, jej dziecku nie smakuje. Z takim problemem spotkała się Iwona Kasica, która chcąc zapewnić swojemu synowi słodycze pozbawione glutenu i laktozy, stworzyła własną markę. Sama zaangażowała się w dobór składników, a żeby mieć pieczę nad wszystkim, osobiście odwiedziła wiele upraw na całym Świecie, by znaleźć najwyższej jakości surowce. Cukier biały zastąpiła cukrem kokosowym, a mleko krowie – kokosowym. Dzięki czemu od niedawna możemy cieszyć się w Polsce słodyczami, które są odpowiednie nie tylko dla alergików, ale zachwycą się nimi wszyscy, ponieważ są przepyszne!

Mimo, że firma jest start-upem, to swoją działalność zaczynała z nieprawdopodobnie wysokim budżetem na rozwój. Było to aż 12 milionów złotych. Pozwoliło to na zdobycie unikalnych i przede wszystkim wyselekcjonowanych składników, dzięki czemu produkty są naprawdę bardzo dobrej jakości.

Firma nieprawdopodobnie szybko znalazła rzeszę fanów w Polsce i na całym świecie. Świadczy o tym szeroka dystrybucja w kraju – produkty są dostępne między innymi w sieci sklepów Rossmann, Netto, Auchan, Carrefour, Kaufland, Piotr i Paweł i Żabkach. Jednak to nie wszystko, „Super Krówka” podbiła także zagraniczne serca! Produkty już niebawem pojawią się na półkach w największych sieciach supermarketów w Wielkiej Brytanii, jakim jest ASDA. To druga po Tesco sieć sklepów w Stanach Zjednoczonych i największa sieć Wal Martu, który jest jej właścicielem. Konsumenci na całym świecie pokochali wegańską Krówkę!

Trendy żywieniowe w ostatnich czasach zmieniły się diametralnie. Świadomość konsumentów wzrosła, a wraz z nią zwiększyło się zapotrzebowanie na produkty „clean label”, które charakteryzują się krótkim,  zrozumiałym dla konsumenta składem. Nie zawierają zbędnych dodatków typu „E”. Do niedawna produktów tego typu było naprawdę niewiele, a jeśli już się jakieś pojawiały, niestety wpasowywały się w kubki smakowe niewielkiej liczby konsumentów. Aktualnie produkty wegańskie zdobywają serca wielu ludzi, a bywa nawet, iż są smaczniejsze niż te wykonane według tradycyjnej receptury.

Do niedawna, mimo ogromnego zaopatrzenia, w sklepach wciąż było problemem znalezienie słodyczy, które będą zdrowsze, a zarazem pyszne. Wyzwanie, by stworzyć coś takiego, podjęła Iwona Kasica, która od 10 lat związana była z biznesem kosmetycznym (zarówno dotyczącym naturalnych kosmetyków do ciała, jak i zapachów do wnętrz Pachnaca Szafa, które stały się numerem 1 wśród polskich marek w tej kategorii). Z racji wieloletniego doświadczenia biznesowego postanowiła stworzyć markę ekologicznych słodyczy, które będą idealną alternatywą dla wszystkich osób borykających się z problemem nietolerancji, np. laktozy.  Wielomiesięczne prace nad recepturami pozwoliły uzyskać wyśmienity produkt, który jest wyjątkowy na światowym rynku słodyczy. Tak powstała marka „Super Krówka” dystrybuowana w Polsce oraz Super Fudgio eksportowana na rynek zagraniczny.

Słodycze Super Krówka i Super Fudgio oparte są na mleku kokosowym i cukrze kokosowym,  certyfikowanym znaczkiem Rolnictwa ekologicznego. Są to zdecydowanie zdrowsze alternatywy dla popularnie używanego białego cukru i mleka krowiego, które znaleźć możemy w większości tradycyjnych słodyczy. Oprócz tego, produkty marek stworzonych przez Iwonę Kasicę, nie zawierają w sobie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Posiadają za to dużo cennych surowców, m.in. : syrop ryżowy, błonnik z akacji czy białko słonecznika. Są przyjazne dla Wegan, ale także dla osób z nietolerancją glutenu, laktozy oraz kazeiny. Co istotne, w procesie produkcji „Super Krówki” udało się wyeliminować niezwykle szkodliwy dla zdrowia olej palmowy. Co więcej, składniki były dobierane do produkcji poszczególnych produktów z ogromną uwagą. Właścicielka sama wyselekcjonowała najbardziej wartościowe surowce z różnych zakątków Świata, by stworzyć unikalną recepturę, którą pokochają jej dzieci, ale też ludzie na całym świecie. Produkty są oczywiście certyfikowane, dzięki czemu możemy mieć pewność, że nie znajdziemy w nich przetworzonych surowców, oraz takich, które były tworzone w towarzystwie metali ciężkich i pestycydów.

W maju 2017 roku Super Krówka zadebiutowała krówkami w dwóch smakach: toffi oraz kakao. Co ciekawe receptury zostały opatentowane w Urzędzie Patentowym.  Nowość spotkała się z bardzo dużym entuzjazmem konsumentów, więc twórcy marki postanowili poszerzyć swoją ofertę o inne kategorie słodyczy. Stworzyli czekolady, batoniki, bakalie w czekoladzie, kremy zamknięte w tubkach i takie przekąski, takie jak draże w czekoladzie czy chrupki kukurydziane. Ponadto wzbogacili swoją ofertę o produkty śniadaniowe – ekologiczne poduszeczki zbożowe z kremem oraz płatki kukurydziane w czekoladzie. Firma cały czas prężnie się rozwija i wprowadza na rynek nowości, a wszystkie produkty są w pełni ekologiczne i wegańskie.

Super Krówka otrzymała również serię najbardziej prestiżowych nagród jakościowych, Super Produkt magazynu Świat Kobiety, Konsumencki Lider Jakości 2017, Certyfikat Dobry Produkt, Perła 2018.  „Super Fudgio” do tej pory eksportowane było jedynie na rynek zagraniczny. Jednak od maja tego roku pojawią się także w Polsce, z czego z pewnością ucieszą się weganie i alergicy.

Super Krówka - wegańskie słodycze.
Fot. Super Krówka
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat