Inspiracje od marki Vegeta Natur

Orzeźwiające gazpacho - przepis kulinarny.
Zupy są smaczne i pożywne. W chłodne dni rozgrzewają, jak nic innego. Latem zachwycają kolorem i aromatem świeżych, sezonowych warzyw.

Każdy z nas ma sprawdzone, ulubione przepisy na zupy, a pora roku sprzyja kulinarnym eksperymentom. Delikatne wywary są nie tylko lekkostrawne. Warzywa, których użyjemy do ich przygotowania dostarczą nam także cennych witamin i soli mineralnych.

Orzeźwiające gazpacho

Składniki:

  • 4-5 świeżych pomidorów
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ¼ cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa Vegeta Natur w płynie bez glutaminianu sodu
  • kromka jasnego pieczywa lub ½ kajzerki
  • opcjonalnie kolendra oraz jogurt naturalny

Sposób przygotowania:
Myjemy warzywa. Ogórka i pomidory obieramy ze skóry (w tym celu najlepiej pomidory sparzyć gorącą wodą). Kroimy je na mniejsze kawałki. Pieczywo namaczamy w wodzie. Umieszczamy pokrojone warzywa i odsączony chleb w blenderze, dodajemy czosnek, oliwę, sok z cytryny i blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawą Vegeta Natur w płynie. Możemy dodać także poszatkowaną natkę pietruszki, koperku lub kolendry. Całość chłodzimy min. 2 godziny w lodówce. Otrzymany chłodnik podajemy schłodzony.

Fot. Vegeta
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat