"Italia dla zielonych" - recenzja

Recenzja książki "Italia dla zielonych".
Włoska kuchnia roślinna. Mnóstwo przepisów i jeszcze więcej miłości do Włoch.

Jakiś czas temu nakładem warszawskiego wydawnictwa Marginesy ukazała się obszerna książka kucharska prezentująca wegetariańskie i wegańskie przepisy wybrane przez autorkę z kuchni włoskiej. Za powstanie tej cieszącej oczy i żołądki publikacji odpowiada Alicja Rokicka - ogromna pasjonatka wszystkiego co włoskie, miłośniczka dobrego jedzenia i podróży, autorka popularnego bloga Wegan Nerd. Dzięki jej zainteresowaniu światem włoskiej kuchni, osoby, które sięgną po "Italię dla zielonych", mają okazję odbyć kulinarną podróż do Włoch i zapoznać się z kopalnią inspiracji i ciekawostek na temat państwa ze stolicą w Rzymie i tego, co wylądować może na włoskich talerzach.

Publikacja wydawnictwa Marginesy podzielona została na dziewięć rozdziałów. Zwiększają one przejrzystość książki i ułatwiają korzystanie z niej. Użytkownicy "Italii dla zielonych" odnaleźć mogą na kartach tej pozycji wydawniczej przepisy na przystawki, przekąski, zupy, sałatki, makarony, desery, dania  obiadowe, dania z pieca, koktajle. Jest nawet rozdział poświęcony ulicznemu jedzeniu. W książce autorstwa Alicji Rokickiej opublikowano tyle pomysłów na małe i większe co nieco, że nawet bardzo wybredne łasuchy natknąć się  w niej mogą na przepisy, które podbić mogą ich serca i kubki smakowe. Poruszać się po tej książce kucharskiej pomaga znajdujący się na jej końcu indeks z nazwami potraw, które możemy przyrządzić dzięki zaopatrzeniu się w tę pozycję wydawniczą. Co może powstać przez skorzystanie  z przepisów zebranych przez Alicję Rokicką - unaocznić nam mogą obecne w publikacji zdjęcia.

"Italia dla zielonych" to książka praktyczna, inspirująca i poszerzająca kulinarne horyzonty. Przydać się może nie tylko tym, którzy uwielbiają spędzać czas w kuchni, ale także i tym, którzy pierwszy lub któryś  z kolei raz wybierają się do Włoch. Autorka dzieli się bowiem w niej swoimi wspomnieniami z licznych pobytów w tym kraju. Zadbała również o to, aby na końcu jej dzieła znalazł się mini słowniczek włoskich słówek przydatnych każdemu, kto przekroczy na dłużej lub krócej włoską granicę. Smakoszom kuchni roślinnej wydać się może ta publikacja prawdziwą skarbnicą kulinarnych pomysłów. Podobnie i tym, dla których gotowanie to hobby i sposób na wyrażanie siebie. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Alicja Rokicka, „Italia dla zielonych”, wydawnictwo Marginesy, Warszawa 2021




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat