Jabłkowe galette

Przepis na jabłkowe galette.
(Kobieta na Dzikim Zachodzie, codziennie o 17:00 i 17:30)

Składniki:

  • 5 jabłek
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • Sok z ½ cytryny
  • 6 łyżek masła
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

5 łyżek mąki

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować ciasto w misce zmieszaj masło, mąkę i sól. Doprowadź do konsystencji kruszonki. Następnie dodaj jajko i wodę i ugnieć na jednolitą masę. Włóż do lodówki.
  2. W międzyczasie przygotuj jabłka. Zmieszaj ze sobą cukry, masło, sok z cytryny, mąkę i sól. Jabłka pozostaw w skórce i pokrój w kostkę. Owoce przesyp do przygotowanej mieszanki i zamieszaj. Pozostaw.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blacie rozwałkuj ciasto na duży okrągły placek – nie przejmuj się poszarpanym brzegiem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i przełóż na niego ciasto. Na środek przesyp owoce i je trochę rozsyp w kierunku brzegów. Brzeg ciasta zagnieć do środka tworząc okrągły kształt. Piecz 30-40 minut


Smacznego!

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat