"Jadłonomia po polsku" Marta Dymek

Opublikowano: 2020-05-22
Nowość wydawnicza "Jadłonomia po polsku" Marta Dymek
Kuchnia polska może być roślinna!

  • „Jadłonomia po polsku” w każdym domu jak „Kuchnia Polska”; kompendium wiedzy o kuchni roślinnej
  • Kuchnia roślinna jest odpowiedzią na nową rzeczywistość, w której się znaleźliśmy – jest zdrowa, prosta, tania i adekwatna do współczesnych dylematów i oczekiwań. W czasach pandemii gotowanie stało się dla wielu osób sposobem na życie.
  • Kompendium wiedzy dla każdego – proste przepisy i dostępne składniki sprawią, że po książkę mogę sięgnąć także osoby początkujące w kuchni i nie znające się na kuchni roślinnej
  • Czytelnicy Jadłonomii gotują wegańsko nie tylko od święta, a pyszne, proste i zdrowe przepisy zachęcają ich do coraz częstszej rezygnacji z produktów zwierzęcych

Chcielibyście jeść mniej mięsa, ale macie po dziurki w nosie przepisów pełnych dziwacznych składników? Jeśli tak, to nowa książka Marty Dymek jest dla was!

Roślinne przepisy często kojarzą się z długą listą trudno dostępnych dodatków, których trzeba szukać w specjalnych sklepach. Lub, co gorsza, z koniecznością rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Na szczęście Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka: pór roku w Polsce doświadczamy więcej niż czterech – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane polskie przedzimie. A przecież czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami albo kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków.

Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. Nareszcie wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim, jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.

Marta Dymek - autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków, a także bestsellera Nowa Jadłonomia (Marginesy 2017). Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. W 2019 roku została ambasadorką kampanii RoślinnieJemy. Wierzy, że każdy, kto chce, może jeść bardziej roślinnie.

Tytuł: Jadłonomia po polsku
Autor: Marta Dymek
Premiera: 20 maja 2020 / 3 czerwca 2020
Format: 220 x 280 mm
Oprawa: twarda
Cena: 69,90 zł
Stron: 280
ISBN 978-83-66335-87-5




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat