Sezon na jagody w pełni. Obecnie w naszym kraju możemy do woli przebierać w różnych rodzajach tych owoców. Nie tylko mamy możliwość kupić je na osiedlowych bazarkach, ale coraz częściej zaczynamy uprawiać je w przydomowych ogródkach. Te niepozorne owoce kryją w sobie niezwykłe właściwości. Posiadają nie tylko wspaniały smak, ale również doskonale wpływają na nasze zdrowie.
Jagoda kamczacka
Charakteryzuje się ciemnoniebieskim kolorem oraz wydłużonym kształtem swoich owoców. W smaku zazwyczaj jest znacznie kwaskowa i soczysta, chociaż bywają również jej słodkie odmiany. Owoce te zawierają w sobie ogromne ilości witaminy A, C i E, a także żelaza, miedzi i jodu. W jagodach znajdziemy też mnóstwo kwasów organicznych i flawonoidów, w tym antocyjanów, mających silne właściwości przeciwutleniające. Najlepiej sprawdzają się w roli deserów i przetworów.
Owoce jagody kamczackiej wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi. Wpływają również na odporność organizmu, zwalczając bakterie i wirusy, łagodząc objawy przeziębienia i grypy. Występujące w owocach antyoksydanty opóźniają procesy starzenia oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Jagody goji
Owoce te cieszą się wielką sławą. Charakteryzują się czerwonymi podłużnymi owocami oraz słodko-kwaśnym smakiem z lekką nutą goryczki. Zwane inaczej jagodą licyjską swoją popularność zawdzięczają chińskiej medycynie, gdzie stosowne są od wieków jako lek na choroby serca, płuc, nerek i wątroby. Podobno dobrze wpływają również na oczy, mięśnie, kości i przynoszą ulgę w dolegliwościach reumatycznych. Chociaż sława jagód goji jest wszechobecna, nadal brakuje wiarygodnych badań potwierdzających ich niezwykłą zdrowotną moc.
Choć w Polsce najczęściej możemy je kupić w postaci suszonych owoców, to również z sukcesem możemy uprawiać je w naszym klimacie. Jagody goji najlepiej dodawać do dań warzywnych i produktów zbożowych, np. batoników lub musli. Można z nich również robić koktajle.
Owoce te pełne są witaminy C i B2, a także żelaza, selenu i wspomagających wzrok karotenoidów. Szczególnie polecane są osobom chcącym obniżyć poziom cholesterolu i poprawić swoją sprawność seksualną. Zabezpieczają organizm przed cukrzycą i nadciśnieniem, a jednocześnie poprawiają pamięć i koncentrację.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com