Jagodowa miłość

Cała prawda o jagodach.
Te małe i niepozorne owoce kryją w sobie wielką moc.

Sezon na jagody w pełni. Obecnie w naszym kraju możemy do woli przebierać w różnych rodzajach tych owoców. Nie tylko mamy możliwość kupić je na osiedlowych bazarkach, ale coraz częściej zaczynamy uprawiać je w przydomowych ogródkach. Te niepozorne owoce kryją w sobie niezwykłe właściwości. Posiadają nie tylko wspaniały smak, ale również doskonale wpływają na nasze zdrowie.

Jagoda kamczacka
Charakteryzuje się ciemnoniebieskim kolorem oraz wydłużonym kształtem swoich owoców. W smaku zazwyczaj jest znacznie kwaskowa i soczysta, chociaż bywają również jej słodkie odmiany. Owoce te zawierają w sobie ogromne ilości witaminy A, C i E, a także żelaza, miedzi i jodu. W jagodach znajdziemy też mnóstwo kwasów organicznych i flawonoidów, w tym antocyjanów, mających silne właściwości przeciwutleniające. Najlepiej sprawdzają się w roli deserów i przetworów.

Owoce jagody kamczackiej wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi. Wpływają również na odporność organizmu, zwalczając bakterie i wirusy, łagodząc objawy przeziębienia i grypy. Występujące w owocach antyoksydanty opóźniają procesy starzenia oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Jagody goji
Owoce te cieszą się wielką sławą. Charakteryzują się czerwonymi podłużnymi owocami oraz słodko-kwaśnym smakiem z lekką nutą goryczki. Zwane inaczej jagodą licyjską swoją popularność zawdzięczają chińskiej medycynie, gdzie stosowne są od wieków jako lek na choroby serca, płuc, nerek i wątroby. Podobno dobrze wpływają również na oczy, mięśnie, kości i przynoszą ulgę w dolegliwościach reumatycznych. Chociaż sława jagód goji jest wszechobecna, nadal brakuje wiarygodnych badań potwierdzających ich niezwykłą zdrowotną moc.

Choć w Polsce najczęściej możemy je kupić w postaci suszonych owoców, to również z sukcesem możemy uprawiać je w naszym klimacie. Jagody goji najlepiej dodawać do dań warzywnych i produktów zbożowych, np. batoników lub musli. Można z nich również robić koktajle.

Owoce te pełne są witaminy C i B2, a także żelaza, selenu i wspomagających wzrok karotenoidów. Szczególnie polecane są osobom chcącym obniżyć poziom cholesterolu i poprawić swoją sprawność seksualną. Zabezpieczają organizm przed cukrzycą i nadciśnieniem, a jednocześnie poprawiają pamięć i koncentrację.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat