Dla zimujących w Polsce skrzydlatych stworzeń zima to trudny czas. Poszukiwanie żywności na mrozie kosztuje bowiem ptaki wiele cennej energii, a krótkie zimowe dni nie dają, niestety, gwarancji znalezienia wystarczającej ilości pożywienia do przetrwania mroźnych nocy. W celu ułatwienia im zimowej egzystencji, można regularnie je dokarmiać. Warto jednak pamiętać, że trzeba robić to z głową, tzn. tak, aby nie wpływać negatywnie na stan ich witalności i zdrowia.
Nie należy podawać ptakom przetworzonych produktów. Stworzenia te przystosowane są bowiem do konsumpcji naturalnej żywności. Unikajmy więc częstowania ptaków chlebem, resztkami potraw, pokarmem zawierającym sól, konserwanty i przyprawy. Gdy dopada nas myśl o zostaniu żywicielami tych zwierząt, zadbajmy o to, aby karmić naszych skrzydlatych przyjaciół w czystym, suchym i zabezpieczonym przed opadami miejscu, np. umieszczając jedzenie dla nich w karmniku.
Żywność, która szczególnie smakuje ptakom, to: różnego rodzaju zboża, płatki owsiane, kasze, ziarna słonecznika, ziarna dyni, konopi, orzechy, nasiona, suszone owoce, kukurydza. Ptaki przepadają również za słoniną. Zawieszając ją przed domem, trzeba jednak pamiętać, że po kilkunastu dniach produkt ten jełczeje, a wtedy może żołądkom tych, dla których jest przeznaczony, zaszkodzić. Coraz więcej miłośników ptaków nabywa dla nich w sklepach kule, składające się z nasion i orzechów zalanych roztopionym tłuszczem. Cieszą się one wśród latających głodomorów sporym powodzeniem. Niejeden z naszych skrzydlatych przyjaciół lubi też pokrojone jabłka, jagody, jarzębinę, rodzynki. W pobliżu miejsca, gdzie dokarmiamy ptaki, warto umieścić poidło i dbać, aby znajdowała się tam co dzień świeża woda.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com