Jak podkręcić metabolizm?

Podkręć metabolizm.
Co prawda Boże Narodzenie już za nami, ale skutki świątecznego obżarstwa możemy odczuwać nawet teraz. Na szczęście istnieją świetne sposoby, które skutecznie nam pomogą zwalczyć ból brzucha i niestrawność.

W trakcie wigilijnej wieczerzy nasz układ trawienny nie ma lekko: solidna dawka węglowodanów, tłuszczów, cukrów i alkohol sprawiają, że boli nas nie tylko żołądek, ale również głowa. Taki stan rzeczy może utrzymywać się jeszcze przez jakiś czas. Zamiast biec do apteki po suplementy, warto sięgnąć to, co mamy w kuchennej szafce.

Na poprawę trawienia: kawa z chili
Po zjedzeniu w naszym organizmie zachodzi termogeneza – proces fizjologiczny, który wytwarza ciepło. Im więcej ciepła, tym więcej potrzeba energii i tym szybciej zachodzi trawienie. Termogeneza podkręca metabolizm, dlatego szybciej trawimy posiłki. Podobnie działają te z dodatkiem termogeników, czyli substancji, które oszukują mózg, symulując podniesienie temperatury. Jedną z nich jest kapsaicyna, która występuje w papryczkach chili i pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych. Termogenezę zwiększa również kawa, głównie dzięki zawartości kofeiny. Wypicie raz dziennie filiżanki kawy z dodatkiem chili znakomicie pomoże strawić suty obiad.

Na ból brzucha: goździki i świeża bazylia
Jeśli dopadają nas bolesne skurcze żołądka i nudności po obfitym posiłku, warto sięgnąć po kilka listków świeżej bazylii. Roślina ta pobudza wydzielanie kwasów trawiennych, łagodzi niestrawność, a przede wszystkim działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo, rozluźniając mięśnie ścian jelita. Dzieje się tak za sprawą eugenolu – związku chemicznego, który ma właściwości znieczulające. Spora dawka eugenolu znajduje się również w goździkach. Jeśli męczą nas bóle żołądka, warto wypić filiżankę herbaty z dodatkiem goździków. Taki napój działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a dodatkowo pobudzi wydzielanie soków trawiennych i podniesie poziom termogenezy.

Na zaparcia: ananas, daktyle i suszone śliwki
Suszone śliwki to spora dawka błonnika poprawiającego perystaltykę jelit. Jeszcze więcej tej substancji zawiera ananas, który dodatkowo posiada bromelinę – substancję, która rozkłada białko i pomaga szybciej je trawić. W błonnik bogate są również daktyle. Dodatkowo owoce te mają jeszcze salicylany, czyli związki, które znajdują się w aspirynie. Dzięki temu daktyle łagodzą ból i stany zapalne.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat