Jak przechowywać owoce, by dłużej były smaczne i świeże?

Prawidłowe przechowywanie owoców.
Jeśli masz problem z przejrzałymi owocami, to ten artykuł jest dla ciebie.

Przechowywanie owoców nie jest do końca tak proste, jak mogłoby się wydawać. Jednak istnieje kilka zasad, dzięki którym będziesz mogła dłużej się nimi cieszyć.

Zasada 1. Tropikalne owoce nie powinny być przechowywane w lodówce. Jak sama nazwa wskazuje owoce te pochodzą z tropików, a więc nie lubią zimna. Lodówka albo ciemna piwnica mogą okazać się dla nich za chłodne. Tym bardziej, że trafiają one do nas często niedojrzałe. Jeśli więc zakupimy takie jeszcze zielonkawe banany, zimno zahamuje ich proces dojrzewania oraz może wpłynąć na smak.

Zimna nie lubią też pomidory czy ogórki. I tutaj jako ciekawostkę dodam, że choć w Polsce oficjalnie pomidora klasyfikuje się jako warzywo, to z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Oczywiście nazywanie go warzywem nie jest błędem, bo w Polsce taka jest oficjalna klasyfikacja, ale warto o tym wiedzieć, bo w niektórych krajach np. Korei, czy Japonii znajdziemy go na dziale owocowym. Również z naukowego punktu widzenia ogórek jest owocem. Dlatego pozwoliłam sobie je tutaj też zamieścić.

Zasada 2. Owoce, które wydzielają etylen, nie powinny leżeć z innymi owocami.
Do takich należą np. jabłka, mango, awokado, pomidory czy banany. Etylen powoduje, że owoce, czy nawet warzywa, znacznie szybciej dojrzewają. Powinny więc być z dala od reszty, jak również nie powinny być razem ze sobą np. banany z jabłkami. Jeśli nie mamy możliwości oddzielenia ich do innego koszyka, w dalszej części kuchni to warto włożyć je chociaż w papierową torebkę.

Zasada 3. Wyjmij owoce z folii jeśli są w nią zapakowane. Plastik blokuje dopływ powietrza, i choć na pewno np. otworzenie reklamówki pomoże, to najlepiej przenieść owoce do jakiegoś koszyka, czy innego miejsca, w którym będą mogły swobodnie „oddychać”.

Mam nadzieję, że tych kilka porad pozwoli ci zachować świeżość owoców na dłużej. Warto też przyjrzeć się im już w sklepie, aby wybrać tylko te ładne okazy, które nie zgniją niedługo po przyniesieniu do domu.

Izabela Guszkowska
(izabela.guszkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat