Z tekstu dowiesz się:
Blender ręczny i krajalnica do chleba to urządzenia, bez których trudno sobie wyobrazić codzienne gotowanie. Doskonale więc sprawdzą się również podczas przygotowywania dań kuchni włoskiej. Czytaj dalej, aby się dowiedzieć, w jaki sposób.
Zanim jeszcze na stole znajdą się główne dania, zaproponuj swoim gościom tradycyjne antipasti – czyli talerz przekąsek. Możesz go skomponować np. z oliwek, suszonych pomidorów, karczochów z zalewy, a także różnych serów i pokrojonych w cienkie plastry wędlin. Jeśli Twoi goście jadają surowe mięso, posłuż się krajalnicą i oczaruj ich tradycyjnym carpaccio z polędwicy wołowej, a jeżeli nie, zaproponuj im wersję alternatywną – przygotowaną z pieczonego buraka lub selera. Serwując przystawki, nie zapomnij postawić na stole koszyczka z pieczywem – dzięki krajalnicy do chleba pokrojenie chleba czy bagietki zajmie Ci dosłownie chwilę.
Skoro kwestię przystawek mamy omówioną, najwyższy czas przyjrzeć się daniom głównym. Jeśli posiadasz blender ręczny, z łatwością przygotujesz kilka sztandarowych włoskich dań. Jednym z nich może być np. pappa al pomodoro, czyli słynna włoska zupa pomidorowa. Wystarczy, że podsmażysz na oliwie cebulę i czosnek, dodasz do nich pomidory z puszki oraz świeżą bazylię, odrobinę cukru, soli i pieprzu, a także bulion warzywny i… czerstwy chleb. Taką zupę lekko zblenduj (nie powinna mieć konsystencji gładkiego kremu) i podaj z odrobiną włoskiej oliwy.
Blendera ręcznego użyjesz także do przygotowania domowego pesto. Tym razem skuś się na jego czerwoną wersję, tzw. pesto rosso. Zblenduj suszone pomidory z czosnkiem, orzeszkami piniowymi, startym parmezanem, chili, a także odrobiną pieprzu i oliwy z pomidorów. Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem (świetnie sprawdzą się świderki) i podaj zgłodniałym biesiadnikom.
Każą udaną biesiadę w gronie przyjaciół najlepiej zakończyć na słodko – i w tym wypadku nie powinno być inaczej. Dzięki krajalnicy do chleba idealnie pokroisz owoce, które podasz wraz z deserem na zakończenie posiłku, natomiast blendera ręcznego wielofunkcyjnego użyj do stworzenia doskonałego włoskiego ciasta – cassaty. Przygotowane wcześniej ciasto biszkoptowe nasącz sokiem pomarańczowym zmieszanym z likierem, a następnie przełóż kremem ze zblendowanego sera ricotta z dodatkiem skórki pomarańczy, cukru pudru, wanilii i likieru. Całość możesz udekorować marcepanem i kandyzowanymi owocami.
W roli deseru doskonale sprawdzi się także panna cotta. Aby ją przygotować, rozpuść żelatynę, a w garnku zagotuj słodką śmietankę z dodatkiem cukru i przekrojonej laski wanilii. Po zagotowaniu wymieszaj śmietanę z żelatyną (pamiętaj o wyciągnięciu laski wanilii) i rozlej do niewielkich foremek, a następnie wstaw do lodówki. Gotowy deser podawaj z sosem przygotowanym z truskawek zblendowanych z odrobiną cukru pudru.
Wiesz już, którymi z powyższych smakołyków uraczysz swoich gości? To świetnie! Niezależnie jednak od tego, na które z dań się zdecydujesz, podczas ich przygotowywania możesz polegać na niezawodnych sprzętach marki Zelmer. Sprawdź ofertę krajalnic i blenderów, a także inne sprzęty małego AGD, które ułatwią Ci przygotowywanie najwymyślniejszych dań z całego świata!