Tak naprawdę nasze zdrowie zaczyna się w brzuchu, dlatego też warto odpowiednio zadbać o naszą florę jelitową. Żeby utrzymywała nas w zdrowiu, dobrym nastroju i formie, trzeba ją codziennie karmić i przestrzegać zasad. Oto najważniejsze z nich:
- Nie głoduj – kilka dni bez jedzenia i nasze bakterie zaczynają ginąć, niemal jak po antybiotyku. Na szczęście na pomoc przychodzą wyrostek robaczkowy i migdałki, które przechowują bakterie i pomagają mikrobom się obrodzić.
- Nie przesadzaj z czystością – niektóre drobnoustroje są pożyteczne dla człowieka. Rygorystyczna likwidacja bakterii z otoczenia wręcz osłabia układ immunologiczny, a organizm nie ma na kim „ćwiczyć” reakcji obronnych.
- Jedz prebiotyki – pobudzają organizm do walki z patogenami, wzmacniają też ściany jelit. Regularne ich przyjmowanie zmniejsza częstotliwość przeziębień lub łagodzi ich przebieg, może też chronić przed różnymi alergiami. Sprawdzą się również w leczeniu grypy jelitowej czy biegunki. Najlepszym rozwiązaniem jest codzienne przyjmowanie naturalnych prebiotyków, np. kefiru, jogurtu naturalnego, kwasu buraczanego lub chlebowego czy jedzenie kiszonek.
- Jedz probiotyki – to składniki żywności, dzięki którym namnażają się bakterie. Prebiotykiem jest np. inulina, którą znajdziemy m. in. w cebuli, porze, czosnku czy szparagach. Bakterie lubią także tzw. skrobię oporną, źródłem której są ugotowane i ostudzone ziemniaki lub ryż.
- Ogranicz spożycie mięsa – część mikrobów przerabia je w tlenek trimetyloaminy. Jego wysoki poziom zwiększa ryzyko zawału serca, udaru i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
- Dokładnie myj warzywa i owoce – ma to związek z hodowlą zwierząt karmionych antybiotykami – ich odchody są wykorzystywane jako nawóz (gnojówka) w produkcji rolnej.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com