Jak dobrze zadbać o garnki i patelnie?

Opublikowano: 2020-02-05
Gąbka do naczyń Practi teflonex Paclan.
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez czajnika, garnków i patelni. To przecież podstawowe wyposażenie każdego domu, zazwyczaj starannie i z rozmysłem kompletowane.

Jak dobrze zadbać o ulubione garnki i patelnie? Co zrobić, jeśli się przypalą? Wskazówek udziela Marta Krokowicz, Marketing Manager marki Paclan.

Aluminiowe, ze stali nierdzewnej, żeliwne, emaliowane, ceramiczne, z powłoką teflonową, miedziane, rzymskie… Oferta garnków, rondli, patelni jest dziś naprawdę bardzo bogata. Na rynku dostępne są naczynia kuchenne nie tylko o rozmaitych wielkościach i o wielorakim przeznaczeniu, ale też wykonane z różnych materiałów. Nie zmienia to faktu, że jakiekolwiek by nie były, chcemy, aby służyły nam w kuchni jak najdłużej.

Co nam może w tym pomóc? Na pewno ważna jest znajomość zaleceń producenta odnośnie do użytkowania konkretnych garnków i patelni. Dobrze też, jeśli na co dzień korzystamy ze sprawdzonych produktów do mycia, a także znamy sposoby, dzięki którym usuniemy mocne zabrudzenia i doczyścimy przypalone miejsca.

Dziś w większości domów wszystkie naczynia myte są w zmywarkach. Niestety, garnki po wyjęciu z maszyny zazwyczaj pozostają niedomyte. Niedoczyszczone miejsca są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Mogą również doprowadzić do przypalenia naczynia podczas kolejnego gotowania. Gąbka do naczyń Practi teflonex doskonale radzi sobie i z uporczywym brudem, i z drobnymi zanieczyszczeniami. Idealnie nadaje się do ręcznego mycia naczyń, w tym przede wszystkim delikatnych powłok teflonowych i ceramiki – zapewnia Marta Krokowicz, Marketing Manager marki Paclan.

Zmywak – polecany przez markę Paclan, producenta przydatnych artykułów gospodarstwa domowego – jest obszyty delikatną metalizowaną włókniną. Umożliwia dokładne domycie różnego rodzaju garnków, rondli, patelni czy brytfann. Nie rysuje i nie uszkadza czyszczonych powierzchni. Do tego każde opakowanie Practi teflonex zawiera dwie gąbki, w różnych kolorach – złotym i srebrnym.

Kuchenne SOS, czyli jak uratować przypalone naczynie?
Codzienne mycie naczyń to jedna rzecz. Ale co zrobić, gdy przypalimy ulubioną patelnię lub garnek? Jak skutecznie doczyścić naczynie, nie uszkadzając go przy tym? Przede wszystkim nie próbujmy usuwać spalonych resztek jedzenia, które mocno przywierają do dna garnka, za pomocą noży, śrubokrętów, druciaków i innych ostrych narzędzi. W ten sposób możemy tylko uszkodzić powierzchnię naczynia. Lepiej sięgnijmy po drewniane lub silikonowe łopatki, delikatne zmywaki oraz sodę oczyszczoną, sól, ocet, kwasek cytrynowy, colę i inne domowe środki. Są bardzo skuteczne. Dzięki nim przypalone garnki i patelnie znów będą wyglądać jak nowe. Oczywiście pod warunkiem, że będziemy je czyścić delikatnie i użyjemy do tego właściwych substancji.

Co do czego, czyli czym i jak czyścić garnki ze stali szlachetnej, emaliowane, aluminiowe i z powłoką teflonową?
Garnki ze stali nierdzewnej to bardzo wytrzymałe naczynia. Są odporne na przebarwienia, na działanie kwasów organicznych i bardzo silnych detergentów, dlatego można je czyścić na różne sposoby. Ocet, kostki do zmywarki, proszek do prania – stal wytrzyma wszystko, choć na przypalone dna najlepsza jest sól. Sypiemy grubą warstwę na dno lub zalewamy garnek mocno osoloną wodą, którą bezpośrednio przed czyszczeniem gotujemy w garnku przez kilka minut. W obu przypadkach – przed czyszczeniem – powinniśmy pozostawić sól w garnku na kilka godzin.

Garnki emaliowane, choć nie tak wytrzymałe jak stalowe, są używane w wielu domach. Niestety, gotowanie w nich wymaga szczególnej uwagi, ponieważ wyjątkowo łatwo przypalają się w nich potrawy. Jeśli już do tego dojdzie, to najlepiej do czyszczenia użyć soli lub sody oczyszczonej albo kostki do zmywarki. Przy czym używając soli i sody, należy wsypać je do garnka, zalać niewielką ilością wody i odstawić na kilka godzin. Używając kostki do zmywarki, należy wrzucić ją do garnka, zalać gorącą wodą, zamieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie delikatnie szorujemy garnek ściereczką lub gąbką do naczyń Practi teflonex marki Paclan. Raczej nie stosujmy coli ani octu, którym można uszkodzić i zmatowić powierzchnie emaliowanych garnków.

Garnki aluminiowe są estetyczne, lekkie i niedrogie, choć nie zaleca się ich do gotowania potraw na bazie octu i kwaśnych produktów, na przykład kiszonej kapusty. Istnieje wówczas niebezpieczeństwo powstawania związków szkodliwych dla naszego zdrowia. Aby doczyścić przypalony garnek aluminiowy, można użyć coli – należy wlać ją do garnka i gotować przez kilka minut. Poza tym do czyszczenia tego typu garnków nadają się: kwasek cytrynowy, sól, kostka do zmywarki. Zdecydowanie należy unikać sody oczyszczonej.

Garnki z powłoką teflonową i patelnie teflonowe cenimy za to, że są odporne na wysokie temperatury, że można smażyć na nich bez tłuszczu, oraz za to, że potrawy nie przypalają się i nie przywierają. Jak czyścić patelnie teflonową, jeśli jednak zdarzy nam się ją przypalić? Można na przykład zalać patelnię wodą gazowaną, którą następnie krótko zagotowujemy. „Bąbelki” pomagają w usuwaniu przypalonych resztek. Pamiętajmy też, aby nigdy mocno nie szorować teflonu. Najlepiej używać do mycia tak delikatnych gąbek jak Practi teflonex marki Paclan.

„Nie wyrzucajmy od razu przypalonych garnków i patelni. Spróbujmy je uratować, doczyścić. Wykorzystajmy w tym celu domowe środki i delikatną włókninę. Przecież najlepiej gotuje się w ulubionych garnkach” – podsumowuje Marta Krokowicz.

  • Gąbka do naczyń Practi teflonex Paclan, (2 sztuki w opakowaniu),  cena 4,19 zł

Fot. Paclan
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat