Jak mądrze robić zapasy podczas pandemii koronawirusa?

Pandemia koronawirusa - rób mądre zapasy.
Jak wykorzystać zapasy żeby nie nadszarpnąć budżetu? Ekonomiczne podejście.

W co zaopatrzyć się będąc w sklepie? Co kupić żeby nie marnować i żeby nie nadszarpnąć budżetu podczas panującej epidemii wirusa COVID-19? Jak podejść ekonomicznie do tematu?

Przede wszystkim zachowaj spokój i opanowanie. Nie kupuj nad wyrost produktów, które, z uwagi na swoją delikatność, będziemy musieli skonsumować w ciągu dwóch trzech dni. Mowa tutaj o miękkich owocach, warzywach czy ciastach z kremem, bo i tutaj zdarza się, że rodziny zaopatrują się w słodkie eklerki i rolady z bitą śmietaną. Rozważmy, co i ile nam potrzeba, żeby nie musieć wychodzić na zakupy i narażać się na zarażenie koronawirusem.

Warto zdecydować się w pierwszej kolejności na produkty z długą datą ważności i produkty sypkie – puszki, słoiki oraz mąkę, cukier, a także ryże i makarony. Weźcie pod uwagę również nabiał – mleko pasteryzowane i jogurty oraz ser.

Podczas planowania posiłków zużywajcie zapasy rozsądnie. Najpierw zużyjcie napoczęte produkty oraz warzywa, owoce i inne rzeczy, które z uwagi na tendencję do szybszego starzenia się, będą za kilka dni do wyrzucenia. Potem sięgnijcie dopiero po zapasy, które zakupiliście na obecną okoliczność. Menu rozpiszcie w ten sposób, żeby otworzony produkt zużyć do końca bez wyrzucania. Komponujcie posiłki zbilansowane. Podnieście wartość energetyczną a także walory smakowe ziołami, mieszanką orzechów czy kakao.

Te kilka, kilkanaście dni nie musi być dla Ciebie i dla Twojego portfela udręką! Eksperymentuj!

Emilia Sękowska
(emilia.sekowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat