Jak maksymalnie wykorzystać małą kuchnię

Maksymalne wykorzystanie małej kuchni.
Mała kuchnia to częsta zmora naszych mieszkań. Oto kilka porad, jak maksymalnie wykorzystać jej walory oraz powierzchnię.

Oko na meble
Nawet jeśli nasza kuchnia jest mała i ciasna możemy urządzić ją funkcjonalnie, estetycznie, mieszcząc w niej wszystko to, co powinno według nas tam się znaleźć. Podstawą jest jednak bardzo dobrze przemyślana aranżacja. Dobrze jest zwiększyć np. powierzchnię blatu stołu do około 80 cm. Dzięki temu pod ścianą powstaje miejsce na schowki do przechowywania różnych kuchennych drobiazgów. Pod blatem możemy usytuować szafki o głębokości 60 cm. Reszta miejsca to przestrzeń na instalacje i zawory. Jeśli mamy ochotę istnieje też możliwość zainwestowania w stół przytwierdzony do ściany, z rozkładanym blatem lub częściowo składanym stołem. W celu wykorzystania każdego centymetra, warto przemyśleć zamówienie mebli u stolarza na wymiar. Aby zyskać przestrzeń w kuchni pożądane byłoby również rozejrzenie się za sprzętem AGD, który nie posiada zbyt dużych gabarytów. Doskonałym pomysłem jest wykorzystywanie sprzętu, posiadającego kilka funkcji np. piekarnika z funkcją mikrofalówki. Powszechnym rozwiązaniem problemu małej powierzchni pomieszczenia kuchennego jest zabudowywanie jej powierzchni aż do sufitu. Z drugiej jednak strony trzeba uważać, aby zbytnio nie zagracić kuchni.

Selekcja kontrolowana
Warto zwrócić uwagę na fakt, że w naszym pomieszczeniu kuchennym zalega zapewne wiele niepotrzebnych przedmiotów. Wystarczy dobrze się rozejrzeć po kątach, zajrzeć do paru szafek i uzbiera się spora ilość absolutnie zbędnych akcesoriów, które dobrze upchnąć w komórce, piwnicy albo na strychu. Część z nich nadaje się pewnie od razu do wyrzucenia. Nie zwlekajmy więc z tą czynnością. Sokownik, którego używamy kilka dni w roku? Stara, przerdzewiała patelnia czy garnki? Przyprawy, których okres ważności dawno minął? Nie chomikujmy w kuchni utensyliów, z których nie mamy ewidentnej korzyści. Dzięki dokonaniu starannej selekcji zyskamy bowiem dodatkową przestrzeń, którą możemy o wiele lepiej wykorzystać.

Zagrajmy w kolory
Jeśli chcemy optycznie powiększyć miejsce, w którym przygotowujemy posiłki dobrze jest pomalować ściany, używając odpowiednich kolorów. Specjaliści są zgodni, że świetnie nadają się do tego wszystkie jasne barwy. Postawmy więc na białe, kremowe, żółte czy jasnoszare wnętrze oraz zrezygnujmy z kupna ciemnych mebli. Jeśli zależy nam, aby nasza kuchnia wydawała się większa niż jest w rzeczywistości, opłaci się też na pewno jasna podłoga oraz listwy podłogowe  o tonacji jaśniejszej od mebli. Idealne będą też przeszklone drzwi. Żeby nasza kuchnia nie była jednak zbyt jasna, warto zainwestować w ciemne dodatki typu: wieszaki na ścierki, stojaki na noże, brązowy chlebak itp.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat