Jak myć warzywa i owoce?

Płyn do mycia owoców i warzyw
Jedzenie owoców i warzyw wzmacnia odporność, wspomaga prawidłowy metabolizm, dba o dobrą kondycję skóry, a także jest niezbędne dla zdrowego rozwoju dzieci.

Należy jednak pamiętać, że skórka owoców i warzyw kupowanych w sklepach jest pokryta nie tylko zanieczyszczeniami naturalnymi takimi jak ziemia czy piasek, ale również̇ resztkami nawozów naturalnych i sztucznych oraz niebezpiecznymi dla zdrowia środkami chemicznymi, takimi jak pestycydy, konserwanty i drobnoustroje chorobotwórcze np. bakterie, wirusy i grzyby.

EWG (Environmental Working Group) co roku publikuje listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. W 2020 roku na liście znalazły się: truskawki, szpinak, jarmuż, nektarynki, jabłka, winogrona, brzoskwinie, wiśnie, gruszki, pomidory, seler naciowy i ziemniaki.

Jak przed zjedzeniem produktów przyniesionych ze sklepu lub targu zyskać pewność, że są one czyste, wolne od chemikaliów, zabrudzeń, bakterii, wirusów? Sprawdź, jak dokładnie umyć warzywa i owoce!

  1. Przede wszystkim zadbaj o higienę swoich rąk i czystość naczyń, w których przechowujesz owoce.
  2. Myj owoce i warzywa zawsze bezpośrednio przed spożyciem.
  3. Użyj specjalnego, naturalnego płynu do mycia owoców i warzyw ONLY ECO, który usuwa zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne, działa antybakteryjnie, nie zmieniając smaku i zapachu produktów.
  4. Osusz warzywa i owoce po umyciu papierowym ręcznikiem – wilgoć to idealne środowisko do rozwoju bakterii.


Fot. ONLYECO
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat