Jak naturalnie wzmocnić odporność na jesień?

Naturalnie wzmocnij odporność na jesień.
Jesień to czas powrotów dzieci do szkół, spadających liści z drzew i coraz dłuższych wieczorów. To również kapryśna pogoda oraz zmienne temperatury.

Nic dziwnego, że w tym okresie przeziębienia dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak wzmocnić swój organizm przed nadchodzącą jesienią? Które produkty jeść, by cieszyć się dobrą odpornością?

Dieta bogata w warzywa

Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem i lepszym samopoczuciem. Do produktów, które mają bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka, zaliczamy przede wszystkim warzywa. Późnym latem i wczesną jesienią najlepiej stawiać na te, które zawierają antyoksydanty oraz witaminy A, C i E.

Do warzyw naturalnie wzmacniających odporność należą przede wszystkim:

  • marchew,
  • szpinak,
  • bataty,
  • jarmuż,
  • papryka,
  • brukselka,
  • kapusta,
  • kalafior.

Jak powszechnie wiadomo, najlepszym sposobem na przeziębienie jest jedzenie cebuli, czosnku i miodu. Powyższe produkty można wprowadzić do menu także profilaktycznie. Mają one działanie antybakteryjne i antywirusowe. Czosnek i miód to produkty określane mianem “polskiego superfoods”, czyli żywności, która wyjątkowo korzystnie wpływa na zdrowie.

Do “superfoods” zaliczana jest także natka pietruszki. Pietruszka (podobnie jak kiełki) zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów oraz chlorofil, który regeneruje układ odpornościowy.

Kiszonki na odporność, herbaty na rozgrzanie

Odporność zaczyna się w jelitach. Dlatego w okresie jesienno-zimowym trzeba szczególnie dbać o równowagę flory bakteryjnej jelit. Pomocne w tym przypadku okazują się kiszonki. Buraki, ogórki, kiszona kapusta i kwas chlebowy - to produkty bogate w bakterie probiotyczne. Probiotyki naturalnie stymulują układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami.

Dobrym sposobem na wzmocnienie odporności i rozgrzanie jest picie herbat owocowych. Najlepiej stawiać na napary z dzikiej róży, aronii i czarnej porzeczki. Te owoce to bogate źródło witamin A, B, C i E oraz wapnia, magnezu i żelaza.

Zdrowy tryb życia

Nieregularne posiłki, zarwane noce, używki, stres - jeśli organizm jest osłabiony, jest również bardziej podatny na infekcje. Dlatego w okresie jesienno-zimowym należy szczególnie pamiętać o podstawowych zasadach zdrowego trybu życia. Dzięki ograniczeniu używek (takich jak papierosy i alkohol) organizm lepiej przyswaja witaminy i mikroelementy z codziennej diety. Regularne posiłki pozwolą wyznaczyć odpowiedni rytm dnia, podczas którego powinieneś znaleźć czas zarówno na pracę, jak i na odpoczynek. Nie bez znaczenia jest także ubieranie się odpowiednio do pogody. Przed wyjściem z domu warto sprawdzić temperaturę na zewnątrz i prognozę na kolejne godziny.

Jeśli chcesz zdrowo i regularnie się odżywiać, dobrym pomysłem jest rozpoczęcie przygody z cateringiem dietetycznym. Obecnie każda duża firma cateringowa ma w swojej ofercie różne rodzaje diety pudełkowej. Jak znaleźć taką firmę? Wystarczy, że w internetowej wyszukiwarce wpiszesz “catering dietetyczny + miasto” (na przykład catering dietetyczny Wrocław). Pod hasłem “catering dietetyczny Wrocław” znajdziesz między innymi diety bogate w superfoods i inne cenne składniki odżywcze (w tym te najbardziej pożądane w okresie jesienno-zimowym).

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat