Jak nie marnować jedzenia po świętach?

Opublikowano: 2019-12-13
Woreczki do mrożenia Paclan.
„Święta, święta i… po świętach” – powtarzamy często, odpoczywając po spotkaniach z najbliższymi, po wyjazdach, wspólnym biesiadowaniu i śpiewaniu kolęd.

Jednocześnie – w większości domów – pojawia się dylemat, co zrobić z jedzeniem, które zostało nam po świętach Bożego Narodzenia? Marta Krokowicz, Marketing Manager marki Paclan radzi: Otóż wszystko – tylko nie wyrzucać!

Podzielić się, zamrozić, przetworzyć, przynieść do pracy. To najprostsze sposoby, aby uporać się z poświątecznym nadmiarem żywności w lodówce. I na pewno warto wcielić przynajmniej niektóre z nich w życie – chociażby dlatego, aby nie mieć poczucia, że tyle naszej pracy i pieniędzy poszło na marne.

Co roku wkładamy tyle serca w przygotowanie potraw wigilijnych. Naprawdę szkoda, aby po świętach cokolwiek z tego miało się zmarnować. Jeśli więc zostaną nam uszka, kapusta z grzybami czy makowiec, nie wyrzucajmy ich od razu do kosza. Te potrawy – podobnie jak wiele innych – możemy zamrozić. Do mrożenia idealnie nadają się trwałe i mrozoodporne freezer bags – woreczki na mrożonki marki Paclan o pojemności jednego, trzech lub sześciu litrów – mówi Marta Krokowicz, Marketing Manager marki Paclan – znanego producenta artykułów gospodarstwa domowego.

Niestety, jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności, Polacy ciągle wyrzucają ogromne ilości jedzenia. Pod tym względem plasujemy się w niechlubnej czołówce – zajmujemy 5. miejsce wśród państw Europy, a statystyczna czteroosobowa rodzina traci tak nawet 2,5 tys. zł (wg danych FPBŻ z 2018 r.).

Zanim wyrzucisz
Oczywiście w okresie Bożego Narodzenia kupujemy jeszcze więcej produktów spożywczych niż zazwyczaj. Wiąże się to z tradycją suto zastawionego stołu, z rodzinnymi zjazdami, odwiedzinami gości. Kupujemy, kupujemy i nim się spostrzeżemy – lodówka i spiżarnia są pełne jedzenia.

Co zatem, jeśli także w tym roku nie uda nam się zrobić bardziej przemyślanych zakupów? Zawsze możemy nadwyżkę produktów i potraw spożytkować inaczej. Co   zatem zrobić, aby nie zmarnować jedzenia? Możesz:

Zamrozić. Mrożenie to jeden z lepszych sposobów przechowywania żywności. Sprawdza się zarówno przy świeżych produktach, jak i przy gotowych potrawach. Ważne, aby pamiętać o kilku zasadach:

Mrozić tylko wystudzone, zimne potrawy. W przeciwnym razie możemy doprowadzić do zepsucia innych zamrożonych produktów, a także uszkodzenia zamrażarki. Używać do mrożenia woreczków przeznaczonych do kontaktu z żywnością, takich jak woreczki na mrożonki freezer bags marki Paclan – wydłuża to okres przydatności produktów do spożycia, jest bezpieczne, a także zapobiega przenikaniu zapachów.

Nie przetrzymywać jedzenia w zamrażarce zbyt długo – gotowe potrawy, takie jak: pierogi, uszka, krokiety, gołąbki, potrawki oraz gotowane mięso, najlepiej zjeść w ciągu 2-3 miesięcy od zamrożenia. Z tego też względu powinniśmy mrożone zapasy opisywać. Umieszczać w widocznym miejscu datę przydatności do spożycia lub datę pakowania. Przy czym zamiast karteczek – wkładanych do środka do woreczków – lepiej wybierzmy woreczki na mrożonki, które mają specjalne pole do opisu produktu oraz elastyczne klipsy, które umożliwiają szczelne zamknięcie torebki.

Przetworzyć. Zrobić nowe potrawy z resztek jedzenia: zapiekankę, sos do makaronu, omlet, frittatę (danie kuchni włoskiej – masa jajeczna zapiekana z przeróżnymi dodatkami: warzywami, wędlinami, serami). Albo wzorem naszych babć przygotować bigos, wykorzystując do tego pozostałe pieczone mięsa, kiełbasy czy kapustę z grzybami. Gotowanie z resztek nie tylko zapobiega wyrzucaniu jedzenia, ale też pozwala zaoszczędzić pieniądze i jest bardzo w duchu zero waste.

Podzielić się. Dzielenie się jest z kolei bardzo w duchu świąt Bożego Narodzenia. Dlatego potrawy, których nie zjedliśmy podczas świąt, warto zaraz po nich rozdać. Poczęstować sąsiadów lub kolegów z pracy. A do placówek pomocowych, jadłodajni, jadłodzielni (to punkty, w których można dzielić się i wymieniać żywnością), schronisk oddać nadmiar świątecznych zapasów – ryby, wędliny, sery, warzywa, owoce, a także słodycze.

Zanim więc wylejesz czerwony barszcz do zlewu, wyrzucisz sałatkę do kosza i poczęstujesz swego psa kolejnym plastrem wędliny, zastanów się, czy jednak nie możesz zrobić z tym jedzeniem czegoś innego.

  • Woreczki na mrożonki freezer bags Paclan, pojemność 1l, cena 3,50 zł
  • Woreczki na mrożonki freezer bags Paclan, pojemność 3l, cena 4,00 zł
  • Woreczki na mrożonki freezer bags Paclan, pojemność 6l, cena 4,20 zł

Fot. Paclan
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat