Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Część z nas pewnie zadaje sobie pytanie jakie będą one w tym roku? Mamy nadzieję, że będą spokojnie, szczęśliwe i spędzone w rodzinnej atmosferze, ale przede wszystkim zdrowe. Świąteczny czas dla większości z nas jest to okres kiedy jemy zdecydowanie za dużo – znacznie więcej niż w innych zwyczajnych dniach w roku, co może doprowadzić do złego samopoczucia. Chcąc temu zapobiec, zadaliśmy kilka pytań Katarzynie Lechnik, dietetyczce cateringu dietetycznego Pomelo, która udzieliła nam paru wskazówek jak jeść w święta by niczego sobie nie odmawiać i się dobrze czuć.
1. Zamiast kompotu postaw na wodę
Jednym ze sposobów, aby nie przybyło nam zbyt dużo kilogramów jest picie dużej ilości wody dzięki czemu wypełnimy nasz żołądek, a w przełożeniu zjemy mniej i dostarczymy mniej kalorii naszemu organizmowi. Ważne jest, aby podczas biesiadowania unikać picia słodzonych napojów lub kompotów i wybierać wodę mineralną np. z cytryną, miętą, czy herbatę.
2. Unikaj głodówek
Głodówki przed wieczerzą wigilią zdecydowanie nie są dobrą opcją. Dzień powinniśmy zacząć od pełnowartościowego i sytego śniadania, a w porze obiadowej zjeść lekką przekąskę co sprawi, że nie rzucimy się na pyszne potrawy świąteczne i zjemy zdecydowanie mniej, niż gdybyśmy usiedli do stołu z pustym żołądkiem. Ponadto, warto zadbać o regularne jedzenie pamiętając, że porcje nie powinny być większe niż te, które spożywamy na co dzień. Posiłki w ciągu dnia powinniśmy rozdzielić na trzy główne, które mogą być obfitsze oraz maksymalnie trzy mniejsze przekąski np. kawałek ciasta, porcja sałatki czy plaster pieczonego schabu z warzywami.
3. Zmodyfikuj tradycyjne przepisy
Podczas przygotowywania wigilijnych potraw możemy w prosty sposób zaoszczędzić kalorie, dzięki czemu nasze dania staną się łatwo strawne i zdrowsze. Oto kilka pomysłów:
4. Zwracaj uwagę na ilość kalorii
W trakcie świątecznej kolacji warto zachować umiar. W tym wyjątkowym dniu nie powinniśmy odmawiać sobie żadnej z 12 przygotowanych potraw. Zdroworozsądkowo będzie nakładanie małych porcji na talerz i zrezygnowanie z dokładki.
Przeciętna kolacja wigilijna dostarcza nam średnio 3000 kcal, co dla większości społeczeństwa jest dużym przekroczeniem dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Kalorie w przełożeniu na porcję rozkładają się następująco:
5. Aktywność fizyczna
Dobrym pomysłem będzie odrobina ruchu po wigilijnej kolacji. Odejdźmy na chwilę od świątecznego suto zastawionego stołu i wybierzmy się na spacer z rodziną, dzięki czemu spalimy „nadprogramowe” kalorie.
Święta to wyjątkowy czas w ciągu roku, na który większość z nas czeka z niecierpliwością. Warto jednak kierować się zasadą, że co za dużo to niezdrowo i mimo wszystko podczas świąt pamiętać o zdrowym rozsądku i mieć świadomość, że warto uważać na ilość, wówczas nie ma potraw zakazanych. Dodatkowo stosując się do powyższych kilku prostych zasad będziemy czuli się dobrze i mogli cieszyć się niepowtarzalną magią świąt.
Fot. Pomelo
Informacja prasowa