Sztuką i kluczem do dobrego samopoczucia i wymarzonej sylwetki jest dokonywanie mądrych wyborów i tworzenie menu opartego na zdrowych produktach. Oto kilka przykładów, które pokazują, jak w prosty sposób zredukować ilość zbędnych kalorii podczas codziennego przyrządzania posiłków:
- Do sałatek i surówek zamiast majonezu dodawaj jogurtu naturalnego. Aby podkreślić smak potrawy możesz zrobić lekki sos czosnkowy. Jogurtem naturalnym możesz zastąpić również kaloryczną śmietanę – na tej zamianie sos nie ucierpi. Jogurtem można doskonale zabielić zupę.
- Zrezygnuj ze smażenia! 100 g smażonego kurczaka na oleju lub oliwie z oliwek ma ponad 450 kalorii, gdy taka sama ilość kurczaka grillowanego lub duszonego ma o połowę kalorii mniej, a smakuje równie pysznie!
- Nie kupuj soków owocowych w kartonach! Są one robione na bazie koncentratu i wzbogacone o dodatkową porcję cukru. Lepiej samemu wycisnąć sok np. z pomarańczy lub jabłek.
- Znajdź zdrowe zamienniki produktów – wystarczy, że zamiast mąki tortowej użyjesz razowej lub orkiszowej; zamiast jasnego makaronu lub ryżu – ugotujesz ciemny, a twoje potrawy już zyskają na wartości!
- Zamień popularne płatki kukurydziane na owsianki z dodatkiem orzechów i owoców. Nie dość, że owsianki mają mniej kalorii i cukru, to na dodatek poprawiają perystaltykę jelit i dają uczucie sytości na dłużej.
- Uwielbiasz frytki? Zamień je na frytowane ziemniaczki ze skórką. Stugramowa porcja ziemniaczków ma dwukrotnie mniej kalorii, a jest równie pyszna.
- Spróbuj zrobić wersje fit znanych i kalorycznych dań – rewelacyjna i pyszna jest np. pizza na spodzie z cukinii lub kalafiora; pasztet z soczewicy i pieczarek nie ustępuje miejsca temu z kurczaka, a ciasto brownie z fasoli i bananów smakuje obłędnie. Warto poszperać w sieci i poszukać różnych przepisów.
Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com