Jak prawidłowo parzyć różne rodzaje herbat?

Sposoby parzenia różnych rodzajów herbata.
Kupujesz wysokiej jakości herbatę, ale jej smak pozostawia wiele do życzenia? A może pomimo regularnego picia różnych rodzajów naparów, nie odczuwasz ich pozytywnego wpływu na organizm?

Powodem może być zły sposób parzenia. Ma to ogromny wpływ zarówno na walory smakowe, jak i prozdrowotne działania. Dowiedz się, jak prawidłowo parzyć różne rodzaje herbat.

Herbata jaśminowa

Aby wydobyć największe walory smakowe herbaty jaśminowej, napar najlepiej przygotować z jednej łyżeczki suszu, a następnie zalać go wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Proces zaparzania nie powinien przekroczyć 4 minut. W innym wypadku herbata może stracić delikatny smak i aromat.

Herbata biała

Chcąc uraczyć się delikatnym i niepowtarzalnym smakiem białej herbaty, należy pamiętać, że parzy się ją tylko jeden raz. Czym jeszcze kierować się parząc napar? Susz zalewa się wodą o temperaturze 85°C i pozostawia na 5-7 minut. Dzięki temu herbata nabierze pięknego słomkowego koloru.

Herbata czerwona

Tak jak w przypadku poprzednich herbat, odmiany czerwonej również nie należy zalewać wrzątkiem. Optymalna temperatura, która pozwoli na uzyskanie odpowiedniego smaku i właściwości wynosi 90 stopni Celsjusza. Na jedną filiżankę wystarczy jedna łyżeczka suszu. Liście czerwonej herbaty parzyć można dwa, a nawet trzy razy, za każdym razem uzyskując pełnowartościowy napar.

Herbata zielona

Również zieloną herbatę, która ma właściwości oczyszczające, należy parzyć w temperaturze nieprzekraczającej 80 stopni Celsjusza. Parzenie powinno trwać około 3 minut – im dłużej, tym smak będzie bardziej intensywny i gorzki. Na każde 100 mililitrów wody należy wsypać 1 gram suszu. Liście zielonej herbaty można parzyć nawet trzykrotnie. Wysokiej jakości zielone herbaty oferuje między innymi firma Big-Active.pl.

Odpowiednie parzenie herbat spowoduje, że będą one smaczne, a ich właściwości niezatracone. Szczególnie w przypadku herbat innych niż czarna, ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury wody, aby nie dopuścić do utracenia pozytywnych właściwości poszczególnych odmian.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat