Jak przygotować dla naszych gości niezapomnianą, słodką Wielkanoc?

Słodka Wielkanoc z Fiskars.
Najlepiej z praktycznymi i niezawodnymi narzędziami Fiskars.

Przed nami najstarsze i najważniejsze święto w naszej kulturze. W polskich domach w najbliższych dniach odbędzie się wielka mobilizacja związana z przygotowaniami do Świąt. Każda gospodyni domowa zamieni się w project managera i zacznie delegować zadania mężom oraz dzieciom. Sprzątanie, odkurzanie, mycie okien, trzepanie dywanów, zakupy, gotowanie i pieczenie – to tylko krótka lista czynności, które po prostu trzeba wykonać. Aby w natłoku przedświątecznych prac nie dać się zwariować i umiejętnie poradzić sobie ze wszystkimi zadaniami najważniejsza jest dobra organizacja czasu pracy oraz właściwe narzędzia. W kwestii gotowania oraz pieczenia z pomocą przychodzi specjalna seria akcesoriów Functional Form marki Fiskars.

Mazurki, babki i inne słodkości – trochę tradycji i ciut historii
Zgodnie z tradycją, Wielka Sobota jest właściwym dniem do przygotowania kuchennych specjałów. W tym czasie przygotowania przedświąteczne powinny odbywać się wyłącznie w kuchni. Jest to szczególny czas oczekiwania na pierwszy dzień Swiąt. W większości polskich domów Panie przyrządzają tego dnia pyszne babki oraz mazurki.

Mało kto jednak wie, że tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga aż XV wieku. Babka z tego okresu była jednak jedynie drożdżowym ciastem dosładzanym miodem, a forma jaką dziś znamy pojawiła się dopiero pod koniec XVIII wieku. Mazurek z kolei trafił na nasze ziemie za sprawą wpływów tureckich i na stałe zadomowił się na polskich dworach w XVII w. Faktem jest, że zarówno babka, jak i mazurek to dziś obowiązkowe pozycje na naszych wielkanocnych stołach.

Tylko jak sobie ułatwić sobie kuchenne zmagania?
Niezależnie od którego ciasta zaczniemy, w naszych pracach niezastąpiona będzie trzepaczka ze stali nierdzewnej z silikonowymi końcówkami. Narzędzie niezwykle elastyczne, dzięki czemu z łatwością sięgnie dna naczynia i sprawi, że ciasto będzie idealnie wymieszane. Drugim podstawowym akcesorium do przygotowania ciasta będzie wygodny w użyciu, lekki, metalowy wałek do ciasta Fiskars. Wałek pokryty jest nieprzywieralną do powierzchni ciasta powłoką non-stick. Narzędzie to gwarantuje szybkie, łatwe i przyjemne przyrządzanie różnego rodzaju słodkości, a ergonomiczna konstrukcja uchwytów zapewnia wygodę podczas pracy.

Rozwałkowane, gotowe ciasto musimy umieścić na blaszy, a następnie wstawić do piekarnika. Jednak zanim to zrobimy warto posmarować dno formy masłem lub oliwą. W ten sposób zabezpieczymy nasze wypieki przed przywarciem do powierzchni blachy. Aby równomiernie rozprowadzić tłuszcz po ściankach naczynia niezbędny będzie silikonowy pędzelek z ruchomą głowicą Fiskars. Teraz bezpiecznie możemy wstawić ciasto do piekarnika.

Na samym końcu gotowe, gorące ciasto możemy bezpiecznie pokroić za pomocą specjalnej szpatułki z silikonową główką, która dba o delikatne powierzchnie teflonowych formy do pieczenia.

Orientacyjne ceny detaliczne:

  • Wałek do ciasta – orientacyjna cena ok. 75 zł
  • Trzepaczka z silikonowymi końcówkami – orientacyjna cena ok. 30 zł
  • Pędzelek z ruchomą głowicą – orientacyjna cena ok. 25 zł
  • Szpatułka do ciasta – orientacyjna cena ok. 25 zł


Fot. Fiskars
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat