W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Jak się odżywiać, gdy trenujesz pływanie?

Opublikowano: 2012-10-09
Dieta dla pływaka.
Kompozycja diety w przypadku osób trenujących pływanie jest uzależniona od typu i celu treningu,

a więc od tego, czy pływanie ma na celu redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej, czy wzmocnienie mięśni i poprawę kondycji.

Zawodowi pływacy mają zwykle własnych trenerów i dietetyków, którzy komponują im posiłki dostosowane do indywidualnych potrzeb danej osoby. Dieta w przypadku pływaka różni się także w zależności od częstotliwości treningów, bo w przypadku treningu odbywającego się 3 razy na tydzień zapotrzebowanie kaloryczne organizmu wzrasta tylko nieznacznie w przeciwieństwie do sytuacji, w której pływamy intensywnie po kilka godzin każdego dnia.

Bardzo istotnym elementem diety amatorów pływania jest odpowiednie nawodnienie organizmu – picie wody mineralnej w dużych ilościach (0,5 do litra) w trakcie treningu oraz minimum pół litra wody po treningu. W przypadku treningu trwającego dłużej niż 1,5 h zaleca się uzupełnianie elektrolitów poprzez picie naturalnych izotoników, które nie tylko umożliwiają uniknięcie odwodnienia organizmu, ale także regulują gospodarkę mineralną.

W sytuacji, gdy mamy do czynienia z osobą trenującą pływanie więcej niż 3 razy na tydzień, a celem treningów nie jest redukcja tkanki tłuszczowej, wówczas warto zwiększyć rolę węglowodanów w diecie. Są one korzystne, gdyż podczas przemiany w glukozę umożliwiają odbudowę glikogenu w tkankach mięśniowych, który jest tracony podczas intensywnej aktywności fizycznej. Organizm sportowca nie nadąża z produkcją glikogenu na własne potrzeby, dlatego warto uzupełnić węglowodany maksymalnie godzinę przed treningiem oraz do 20 minut po nim. Można je przyjąć np. w postaci koktajlu węglowodanowo-białkowego. W diecie pływaka znaczną rolę odgrywa też białko (15-20% w całości dziennej diety), które jest przecież budulcem mięśni. Idealnie przyswajalne białko powinno obejmować cały zestaw ośmiu aminokwasów egzogennych.

Warto także pamiętać o uzupełnianiu niedoborów witamin, gdyż w trakcie treningu mają miejsce silne procesy utleniania i uwalniania tym samym wolnych rodników. Witaminy antyoksydujące, a więc A, D, E i K, powinny być pochodzenia naturalnego, a więc np. pochodzić z warzyw uprawianych ekologicznie ewentualnie bioaktywnych, atestowanych suplementów. Pamiętajmy także, że witaminy warunkują przyswajanie takich makroskładników jak białko, węglowodany czy tłuszcze.

Agnieszka Bukowczan-Rzeszut
(agnieszk.bukowczan@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu




Polecane
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Społeczność
NK