Jak upiec samodzielnie tort – przepis i porady!

Przepisy i porady na upieczenie własnego tortu.
Upieczenie tortu może być wyzwaniem.

Aby mu sprostać należy znać kilka zasad, które wpłyną nie tylko na smak, ale i na wygląd ciasta, ponieważ pozwolą zachować mu odpowiednią konsystencję oraz skorzystać z dobrego przepisu, w którym proporcje są wskazane odpowiednio.

Składniki na tort:

Biszkopt:

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki tortowej Basia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 dużych jajek

Krem:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 400 g śmietany kremówki
  • 250 g słodkiego twarożku
  • ½ cytryny
  • ½ szklanki wody

Dodatki:

  • dżem lub konfitura
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i miksować do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać po kolei żółtka, mąkę tortową Basię, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.

Przełożyć do formy o średnicy nie większej niż 22 cm, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st. Celsjusza i piec przez około 35 minut.

Śmietanę kremówkę lekko ubijać mikserem, dodawać małe porcje cukru pudru i twarożku.

Kolejno biszkopt pokroić na trzy równe części, każdą z nic nasączyć wodą z sokiem z cytryny, posmarować dżemem, położyć krem. Boki i wierzch tortu dokładnie otoczyć kremem i udekorować wierzch owocami. Oprócz owoców można wykorzystać również wiórki kokosowe, płatki czekolady, migdały, orzechy lub gotowe dekoracje.

Przydatne wskazówki, dzięki którym tort zawsze się uda:

  • po zakończonym pieczeniu pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku na około 10 minut – dzięki temu nie zapadnie się do środka
  • do masy ze śmietanki kremówki dodaj odrobinę cukru żelującego lub żelatyny – masa będzie sztywniejsza
  • tortownicę posmaruj tłuszczem i obsyp bułka tartą – upieczony biszkopt łatwo odejdzie od formy
  • ciasta nie pozostawiaj na dłuższy czas na metalowym spodzie, inaczej będzie miało metaliczny posmak
  • zważony krem można uratować poprzez lekkie podgrzanie go lub dodanie odrobiny gorącej wody
  • mrożone owoce należy ogrzać przed wymieszaniem z kremem, inaczej niekorzystnie wpłyną na konsystencję masy.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat