Aby mu sprostać należy znać kilka zasad, które wpłyną nie tylko na smak, ale i na wygląd ciasta, ponieważ pozwolą zachować mu odpowiednią konsystencję oraz skorzystać z dobrego przepisu, w którym proporcje są wskazane odpowiednio.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i miksować do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać po kolei żółtka, mąkę tortową Basię, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
Przełożyć do formy o średnicy nie większej niż 22 cm, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st. Celsjusza i piec przez około 35 minut.
Śmietanę kremówkę lekko ubijać mikserem, dodawać małe porcje cukru pudru i twarożku.
Kolejno biszkopt pokroić na trzy równe części, każdą z nic nasączyć wodą z sokiem z cytryny, posmarować dżemem, położyć krem. Boki i wierzch tortu dokładnie otoczyć kremem i udekorować wierzch owocami. Oprócz owoców można wykorzystać również wiórki kokosowe, płatki czekolady, migdały, orzechy lub gotowe dekoracje.
Fot. Materiały zewnętrzne