Jak urozmaicić domowe przekąski?

Sos Kielecki czosnkowy, Sos Kielecki cygański - dodaj smaku potrawom.
Każdy z nas miewa momenty, w których potrzebuje nowych, kulinarnych doznań. Klasyczne przepisy zaczynają nas nudzić i chcielibyśmy spróbować czegoś innego.

Szczególnie w przypadku przekąsek jest tak wiele sposobów na ich urozmaicenie! Dzięki odrobinie fantazji będziemy mogli przygotować oryginalne smakołyki nie tylko dla siebie, ale też dla całej rodziny i znajomych.

Pojedyncze słupki surowej marchewki czy ogórka będą raczej nijakie pod względem doznań smakowych, ale kiedy dodamy do nich aromatyczny sos lub dip, nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Dobór odpowiednich składników i dodatków potrafi całkowicie zmienić oblicze dania! Ciekawym uzupełnieniem domowych przekąsek mogą być Sosy Kieleckie – aromatyczne i wyprodukowane z najwyższej jakości składników.

Cukiniowe krążki
Panierowane plastry cukinii to przekąska w sam raz dla miłośników roślinnej kuchni! Przygotowanie tego dania nie trwa długo, a do tego wymaga jedynie kilku składników. Zaczynamy od pokrojenia cukinii w średniej grubości krążki. W misce lub głębokim talerzu roztrzepujemy jedno jajko, do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Plastry cukinii solimy, dodajemy pieprz, a następnie obtaczamy najpierw w jajku, a kolejno w bułce. Smażymy na oleju, aż będą miękkie i nabiorą złocistego koloru. Na koniec kładziemy krążki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z Sosem Kieleckim cygańskim – jego wyrazisty aromat idealnie uzupełni łagodny smak cukinii. Pyszności!

Ciasto francuskie z niespodzianką
Ciasto francuskie ma to do siebie, że pasuje niemal do wszystkiego! Możemy je jeść zarówno na słodko, jak i w postaci wytrawnej, z nadzieniem kwaśnym albo pikantnym. Tym razem jednak postawimy na dwie bardzo proste, ale niezawodne propozycje – zarówno w wersji klasycznej, jak i wegetariańskiej. Takie przekąski możemy zrobić nie tylko dla siebie, ale też na spotkanie ze znajomymi lub imprezę – z pewnością goście będą zachwyceni!
Pierwszy wariant to bardziej wykwintna wersja klasycznego hot doga – ciasto francuskie z parówką! Parówkę wystarczy pokroić na dwie lub trzy części, w zależności od wielkości. Ciasto kroimy na równej wielkości prostokąty i na połowie z nich układamy parówki, a pozostałe delikatnie nacinamy nożem (np. robiąc trzy paski niedochodzące do krawędzi po środku każdego kawałka). Obie części łączymy i pieczemy według wskazówek na opakowaniu po cieście francuskim, a następnie podajemy z Sosem Kieleckim czosnkowym i… zjadamy ze smakiem!

Druga z naszych propozycji to sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta. Zaczynamy od podsmażenia na maśle jednej cebuli pokrojonej w drobną kostkę. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz ok. 400g świeżego szpinaku typu baby. Kiedy szpinak zmięknie i się skurczy, dosypujemy ¾ kostki pokruszonego sera feta i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty, na połowie z nich układamy farsz szpinakowy, a następnie przykrywamy drugim trójkątem i łączymy w całość – krawędzie możemy zlepić dociskając widelcem, dzięki czemu otrzymamy ciekawy wzór. Pieczemy według wskazówek na opakowaniu i podajemy z Sosem Kieleckim czosnkowym, którego intensywny aromat doskonale uzupełni smak szpinakowych sakiewek.

  • Cena sugerowana Sosu Kieleckiego czosnkowego: 3,50 zł brutto/ 180g
  • Cena sugerowana Sosu Kieleckiego cygańskiego: 3,50 zł brutto/ 200g

Fot. WSP "Społem" Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat